Vitamina A la bebeluși

Importanța vitaminei A la bebeluși
Vitamina A deține un rol important în procesul de dezvoltare a organismului copilului încă din fața intrauterină, dar și după naștere.

Importanța vitaminei A la bebeluși
Vitamina A deține un rol important în procesul de dezvoltare a organismului copilului încă din fața intrauterină, dar și după naștere.
Tocmai din acest motiv este necesar un aport optim de vitamina A în timpul sarcinii, deoarece un deficit al acesteia va fi sesizat și la făt.vitamina A la bebelusi


Este vitamina cu rol important în protecția pielii și mucoaselor, asigurând buna funcționare a sistemelor osos și nervos. Este, de asemenea, necesară pentru vedere, creșterea și formarea oaselor și rezistența organismului la infecții.
Vitamina A provine din natură sub două forme< din alimente de origine animală ( retinol) și provitamina A (caroten) care se găsește în alimente de origine animală cât și în cele vegetale.
Vitamina A, numită și retinol este prezentă în alimentele de origine animală precum< ficatul, rinichii, ficat de pește, untură de pește, lapte, smântână, frișcă, unt, brânză, gălbenuș.
Provitamina A, sau carotenul, se găsește în vegetalele intens colorate (ardei, gogoșari, morcovi, cartofi dulci, dovleac, spanac, salată verde, varză crudă, varza roșie, varza de Bruxelles, fasole verde, andive, pătrunjel, lobodă), în fructe (caise proaspete, piersici, cireșe, prune, castane, coacăze, zmeura, banane, portocale, ananas, lămâi, grepfruturi, cereale), dar și în unele produse animale.
Deficitul de vitamina A
Dacă micuțul are un deficit de vitamina A, apare o uscăciune a mucoasei oculare (uscarea corneei și lezarea ei sau a retinei) care duce la scăderea acuității vizuale.
În unele situații se poate ajunge chiar la pierderea vederii.
De asemenea, tegumentele și mucoasele vor f i uscate și îngroșate la cei cu carențe. Un alt fenomen secundar, în lipsa acestei vitamine, este scăderea imunității, ceea ce poate să ducă la complicații ale unor boli infecțioase (pneumonia), dar și la simptome subclinice – infecții digestive sau respiratorii, scăderea ratei de creștere, scăderea dezvoltă rii osoase.

(Visited 90 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107