Varsta si fumatul duc la caderea sanilor

fumatorProbabil v-ati pus de mai multe ori problema cum o sa arate corpul d-voastra dupa nastere, cat de rapid va veti recapata silueta si tonusul de dinainte de a fi ramas insarcinata. Primul lucru pe care ar trebui sa-l stiti este sa nu va asteptati la prea multe minuni chiar din primele saptamani de dupa nastere. Va fi nevoie de timp pana sa va reveniti complet. Aspectul sanilor este una dintre problemele mult discutate de proaspetele mamici. Multe studii realizate de specialistii americani cuprinse in reviste de specialitate. Rata alimentatiei la san, in tarile industrializate sau in curs de dezvoltare, este scazuta. Unul dintre cele mai auzite motive ar fi teama ca alimentatia la san ar produce modificari estetice ale acestuia si anume ptoza mamara (caderea sanului). In acest sens, medicii de la Universitatea din Kentucky au efectuat un studiu referitor la indentificarea factorilor de risc care duc la aparitia ptozei mamare dupa nastere si daca alimentatia la san are un efect negativ asupra formei sanilor. Acest studiu a luat in calcul toate femeile care s-au prezentat la cabinetul de chirurgie plastica a Universitatii sus amintite in vederea operatiei de augmentare (marire de san cu ajutorul implantului de silicon) sau mastopexie (ridicarea sanilor cazuti), pe perioada 1998- 2006, cu exceptia acelor care au solicitat acest tip de operatie ca procedu auxiliar de reconstructie a sanului dupa mastectomie. Printre intrebarile care s-au pus pacientelor erau cele referitoare la sarcina, numarul acestora, daca au alimentat copiii la san si durata alaptarii. De asemenea, printre intrebari se numara daca subiectul a suferit variatii ale greutatii corporale inainte si dupa sarcina, castigul in greutate in timpul fiecarei sarcini, sa precizeze marimea cupei inainte si dupa sarcina, sa descrie cum s-a modificat marimea si forma sanilor si sa precizeze antecedentele legate de fumat.

Rezultatele studiului au fost publicate

Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista “Aesthetic surgery journal”. Din 132 de femei intrate in studiu, 51 au suferit marirea de sani, 15 au avut operatii de ridicare, iar 27 au avut si marire si ridicare de sani. 32 de paciente au recunoscut faptul ca sunt fumatoare, 55% din femei au recunoscut modificari ale sanului dupa sarcina, 46% nu au observat nicio modificare, 37% au afirmat ca sanii lor au devenit mai mici, iar 16% ca sanii lor au devenit mai mari.

fumator

fumator

Probabil v-ati pus de mai multe ori problema cum o sa arate corpul d-voastra dupa nastere, cat de rapid va veti recapata silueta si tonusul de dinainte de a fi ramas insarcinata. Primul lucru pe care ar trebui sa-l stiti este sa nu va asteptati la prea multe minuni chiar din primele saptamani de dupa nastere. Va fi nevoie de timp pana sa va reveniti complet. Aspectul sanilor este una dintre problemele mult discutate de proaspetele mamici. Multe studii realizate de specialistii americani cuprinse in reviste de specialitate. Rata alimentatiei la san, in tarile industrializate sau in curs de dezvoltare, este scazuta. Unul dintre cele mai auzite motive ar fi teama ca alimentatia la san ar produce modificari estetice ale acestuia si anume ptoza mamara (caderea sanului). In acest sens, medicii de la Universitatea din Kentucky au efectuat un studiu referitor la indentificarea factorilor de risc care duc la aparitia ptozei mamare dupa nastere si daca alimentatia la san are un efect negativ asupra formei sanilor. Acest studiu a luat in calcul toate femeile care s-au prezentat la cabinetul de chirurgie plastica a Universitatii sus amintite in vederea operatiei de augmentare (marire de san cu ajutorul implantului de silicon) sau mastopexie (ridicarea sanilor cazuti), pe perioada 1998- 2006, cu exceptia acelor care au solicitat acest tip de operatie ca procedu auxiliar de reconstructie a sanului dupa mastectomie. Printre intrebarile care s-au pus pacientelor erau cele referitoare la sarcina, numarul acestora, daca au alimentat copiii la san si durata alaptarii. De asemenea, printre intrebari se numara daca subiectul a suferit variatii ale greutatii corporale inainte si dupa sarcina, castigul in greutate in timpul fiecarei sarcini, sa precizeze marimea cupei inainte si dupa sarcina, sa descrie cum s-a modificat marimea si forma sanilor si sa precizeze antecedentele legate de fumat.

Rezultatele studiului au fost publicate

Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista “Aesthetic surgery journal”. Din 132 de femei intrate in studiu, 51 au suferit marirea de sani, 15 au avut operatii de ridicare, iar 27 au avut si marire si ridicare de sani. 32 de paciente au recunoscut faptul ca sunt fumatoare, 55% din femei au recunoscut modificari ale sanului dupa sarcina, 46% nu au observat nicio modificare, 37% au afirmat ca sanii lor au devenit mai mici, iar 16% ca sanii lor au devenit mai mari.

Cele mai multe femei care se adreseaza chirurgului plastician pentru modificari ale corpului dupa nastere se atribuie modificarilor de forma sau de volum ale sanului, lactatiei sau alimentatiei naturale la san. Acest interes pentru aspectul estetic al sanului se manifesta constant in diferite culturi, grupe de varsta si nivele sociale. Intr-un sondaj efectuat de exemplu in Italia, studentele din Napoli au raspuns in proportie de 30% ca alimentatia la san determina o forma “urata“ a acestuia.

Alimentatia la san nu afecteaza forma estetica a acestuia

Lumea medicala nu a oferit un ghid obiectiv referitor la aceasta problema deoarece pediatrii sau nutritionistii intotdeauna vor afirma cu tarie si mai putin obiectiv ca alimentatia la san nu afecteaza forma estetica a acestuia. Regnault, un reputat chirurg

plastician, considera ca ptoza (caderea sanilor) aparuta dupa nastere s-ar datora regresiei hormonale, dar ca exista cu siguranta si o cauza mecanica si anume învelisul cutanat si ligamentul suspensor al sanului sunt mentinute in tensiune in timpul sarcinii. S-a observat insa o asociere intre varsta, fumat si caderea sanilor concluzionandu-se ca cei doi factori ar reduce elasticitatea cutanata si tonusul ligamentar (de sustinere a sanului) responsabili de “caderea” acestora.

Autorii studiului le dau dreptate medicilor

In concluzie, autorii acestui studiu vin sa confirme afirmatiile medicilor pediatri si ale nutritionistilor ca alimentatia la san nu influenteaza negativ forma acestora. Un istoric de alimentatie la san nu a fost gasit ca factor de risc la pacientele cu grad mare de ptoza ce s-au prezentat pentru operatia estetica. In schimb, varsta si fumatul prin efectul negativ pe care-l are asupra elasticitatii si tonusului cutanat si ligamentar, la fel ca si o cupa mai mare inainte de sarcina, precum si sarcinile multiple, sunt factori oredictivi auspra unei ptoze mamare post partum. In timp ce ptoza mamara tinde sa creasca cu fiecare noua sarcina adaugata, alimentatia la san pare sa nu aiba aceste efecte negative.

(Visited 57 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107