Tradiţii de Paşte în jurul lumii

Haideţi să călătorim, cel puţin imaginar, şi să vedem cum se sărbătoreşte de Paşte în jurul lumii.  Desigur, pornim această călătorie peste mări şi ţări unde fiecare popor are tradiţiile proprii. Poate că unele pe care le voi enumera aici ţi se vor părea ciudate, altele poate te vor fascina. Însă, oricare ar fi scenariul, merită cel puţin să cunoaştem câteva lucruri şi despre alte tradiţii.

Dacă în Germania se face un foc uriaş din brazii de Crăciun, în Mexic Paştele ţine două săptămâni  iar în Franţa ,,toate clopotele merg la Vatican”iată nişte tradiţii deosebite. Toate acestea merită să le citiţi.

Franţa şi clopotele zburătoare

Dacă la noi iepuraşul de Paşte este foarte popular, în Franţa acesta este înlocuit cu peşti şi clopoţei. Peştişorii poartă numele de ,,peşti de aprilie” şi îşi fac apariţia în casele francezilor încă de pe data de 1 aprilie. Tot în această perioadă are loc şi un concurs, puţin mai inedit, de aruncare a ouălor în aer. Cine nu prinde oul pierde. O altă tradiţie de Paşte în jurul lumii, legată de Franţa este cea a clopotelor zburătoare. Catolicii francezi cred că în Vinerea Mare toate clopotele zboară la Vatican şi aduc cu ele o mulţime de ouă în prima zi de Paşte.

Danemarca şi scrisorile cu expeditor anonim

Un obicei puţin ciudat se practică în Danemarca. În locul felicitărilor, urărilor de bine şi de iubire, trimit scrisori răutăcioase de la expeditori anonimi. Expeditorul pune puncte de suspensie la semnătură fiind necesar ca cel care primeşte scrisoarea să ghicească cine a fost. Interesant, nu? Şi, mai mult de atât. Dacă numele a fost ghicit atunci expeditorul primeşte cadou un ou.

În Finlanda de Paşte se alungă vrăjitoarele

În Elveţia se împodobesc fântânile

În Elveţia se sărbătoreşte apa care este o resursă rară mai ales dincolo de Alpi. Fântânile sunt decorate cu panglici colorate, ouă vopsite şi flori. De asemenea, în Germania brazii de Crăciun sunt arşi sau decoraţi de Paşte. Se spune că focul simbolizează trecerea iernii şi venirea primăverii.

Mexicanii petrec cel mai mult de Paşte

Aici Paştele ţine două săptămâni şi perioada pascală este împărţită în două: Săptămâna Sfântă când sunt sărbătorite ultimele zile ale lui Isus pe Pământ şi Pascua care celebrează învierea lui.

În Australia vine cangurul Bilby de Paşte

De sute de ani cangurul Bilby este simbolul pascal al australienilor. Cangurul Bilby aduce ouă de Paşte copiilor şi cadouri în locul iepuraşului. În tradiţia lor, Paştele simbolizează venirea primăverii.

Ar mai fi multe de spus despre Paşte în jurul lumii, însă, acestea reprezintă câteva dintre cele mai interesante tradiţii. Vă invităm să descoperiţi şi voi tradiţii din alte colţuri ale lumii şi să le împărtăşiţi cu noi.  Să vedem voi cu ce lucruri interesante completaţi acest articol.

(Visited 155 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107