Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului

urechea-internaCercetătorii americani au demonstrat, prin intermediul terapiei genetice, că este posibil ca, în perioada de dezvoltare embrionară, să se genereze celule funcţionale ce ar putea reduce riscul pierderii auzului, la maturitate.

Studiile, realizate pe şoareci, au fost realizate de o echipă de cercetători americani coordonată de John Brigande, de la Universitatea Oregon, care suferă şi el de deficienţe de auz. Rezultatele studiului au fost publicate online miercuri, de revista ştiinţifică britanică Nature.

Celulele ciliate (căptuşite cu cili care reacţionează la vibraţii sonore) situate în urechea internă sunt responsabile pentru conversia semnalelor auditive în impusuri electrice. Numărul acestor celule este deja stabilit în momentul naşterii, iar pierderea celulelor senzoriale este ireversibilă şi responsabilă de anumite probleme de auz.

Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului

urechea-interna

Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului.

Cercetătorii americani au demonstrat, prin intermediul terapiei genetice, că este posibil ca, în perioada de dezvoltare embrionară, să se genereze celule funcţionale ce ar putea reduce riscul pierderii auzului, la maturitate.

Studiile, realizate pe şoareci, au fost realizate de o echipă de cercetători americani coordonată de John Brigande, de la Universitatea Oregon, care suferă şi el de deficienăe de auz. Rezultatele studiului au fost publicate online miercuri, de revista ştiinţifică britanică Nature.

Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului.  – Celulele ciliate (căptuşite cu cili care reacţioneaz? la vibraţii sonore) situate în urechea internă sunt responsabile pentru conversia semnalelor auditive în impusuri electrice. Numărul acestor celule este deja stabilit în momentul naşterii, iar pierderea celulelor senzoriale este ireversibilă şi responsabilă de anumite probleme de auz.

 

Urechea internă include o cavitate (melcul sau cochlea) care serveşte la recepţionarea sunetelor şi un organ ce serveşte la menţinerea echilibrului organismului, ambele dotate cu celule ciliate care reacţionează la mişcare.

John Brigande şi colegii săi au arătat că transferul intrauterin al genei „Atoh1” în urechea internă a fetuşilor poate determina transformarea celulelor nesenzoriale în celule ciliate.

Experimente anterioare referitoare la această genă nu au putut stabili dacă celulele obţinute funcţionează.

Terapia genetică, o metodă pentru ameliorarea auzului.  – Echipa din Oregon a arătat, că în acest caz, celulele generate sunt funcţionale.

Faptul că transferul de gene in utero permite producerea unui surplus de celule ciliate care funcţionează ar putea servi ca bază pentru o terapie umană a viitorului, menţionează revista Science.

(Visited 55 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107