Smochinele și proprietățile lor nutritive

  Smochinele sunt recunoscute încă din perioada antichității pentru efectele benefice asupra organismului uman. Atleții şi celebrii gladiatori le consumau atât în timpul antrenamentelor cât și în timpul concursurilor datorită calităților lor hrănitoare şi întăritoare.
  De altfel, în lumea antică smochinele făceau parte dintre alimentele de bază pentru toți cei care depuneau eforturi fizice mari deoarece conținutul ridicat de zahăr îi ajuta să se mențină într-o formă fizică excelentă.

 

Smochinele sunt recunoscute înc? din perioada antichit??ii pentru efectele benefice asupra organismului uman. Atle?ii ?i celebrii gladiatori le consumau atât în timpul antrenamentelor cât ?i în timpul concursurilor datorit? calit??ilor lor hr?nitoare ?i înt?ritoare.
  De altfel, în lumea antic? smochinele f?ceau parte dintre alimentele de baz? pentru to?i cei care depuneau eforturi fizice mari deoarece con?inutul ridicat de zah?r îi ajuta s? se men?in? într-o form? fizic? excelent?.

   Tonifiante, diuretice sau laxative

  Smochinele au multiple propriet??i benefice pentru organismul uman: sunt nutritive, tonifiante, diuretice sau laxative, emoliente ?i pot fi folosite ?i în tratamentul bolilor de piept. Aceste calit??i sunt date de con?inutul lor bogat în fier, mangan, brom, calciu, vitaminele A, B1, B2, C, PP.
  De asemenea, smochinele au un con?inut ridicat de acizi ?i con?in latex,o substan?? asem?n?toare sucului pancreatic.
  Nu exist? contraindica?ii pentru smochine cu excep?ia persoanelor care sufer? de diabet, datorit? con?inutului mare de zah?r.
  Ele pot fi folosite cu succes în ameliorarea sau tratarea bron?itelor, a st?rilor febrile, a r?celilor sau a laringitelor, a gastritelor sau a colitelor.
  În acest caz, se utilizeaz? sub form? de decoct (se pun 60-120 g de smochine la un litru de ap?).
  Frunza smochinului este ?i ea indicat? în tratamentul acestor afec?iuni sub form? de infuzie (30 g la litrul de ap?).

   Calmeaz? asteniile nervoase

  Utilizarea fructului are rezultate ?i în ameliorarea asteniilor nervoase iar ceaiul de smochin are o arom? deosebit?. Fructul dar ?i frunzele arborelui pot fi utilizate sub form? de cataplasme pentru vindecarea arsurilor, furunculelor, a negilor sau a b?t?turilor.
  În cazul unui abces dentar dac? se taie jum?tate dintr-un fruct ?i se pune pe zona inflamat?, rezultatele nu vor întârzia s? apar?.
  Cea mai apreciat? proprietate a smochinelor este cea laxativ?. În acest sens, se taie patru smochine proaspete în patru, se amestec? cu 12 stafide ?i peste ele se pune lapte.
  Întreaga compozi?ie se pune la fiert iar produsul ob?inut se m?nânc? diminea?a, pe stomacul gol.

(Visited 56 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.