Sangerarea dupa contactul sexual, semn al cancerului de col

cancer_col_uterinDupa cancerul mamar, cancerul de col uterin este a doua cauza de deces depistata la femei. Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor. 75% din femeile active sexuale iau acest virus. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori. Riscul de cancer de col uterin este semnificativ crescut la femeile din clasele socio-eco-nomice inferioare. Din pacate nu doar acestea sunt afectate de cumplita boala. Cele care au un debut al vietii sexuale la varsta tanara, parteneri sexuali multiplii, numar mare de sarcini sau cele care sunt fumatoare sunt de asemenea supuse unui risc foarte mare. In partea opusa sunt femeile care au o viata sexuala inactiva sau cele care nu au copii.

Simptomele apar in etapele foarte grave ale bolii

Formele incipiente de boala nu se manifesta in niciun fel, ele se pot descoperi numai prin efectuarea testului Papanicolau. Testul consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin.

cancer_col_uterin

cancer_col_uterin

Dupa cancerul mamar, cancerul de col uterin este a doua cauza de deces depistata la femei. Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor. 75% din femeile active sexuale iau acest virus. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori. Riscul de cancer de col uterin este semnificativ crescut la femeile din clasele socio-eco-nomice inferioare. Din pacate nu doar acestea sunt afectate de cumplita boala. Cele care au un debut al vietii sexuale la varsta tanara, parteneri sexuali multiplii, numar mare de sarcini sau cele care sunt fumatoare sunt de asemenea supuse unui risc foarte mare. In partea opusa sunt femeile care au o viata sexuala inactiva sau cele care nu au copii.

Simptomele apar in etapele foarte grave ale bolii

Formele incipiente de boala nu se manifesta in niciun fel, ele se pot descoperi numai prin efectuarea testului Papanicolau. Testul consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin.

Manopera nu este dureroasa si dureaza foarte putin. De aceea este foarte important de stiut, cancerul de col uterin, la fel ca toate cancerele, nu are simptome decat in etapele foarte grave ale bolii, cand, din nefericire, nu se mai pot face multe pentru bolnav. Exista totusi un semn pe care din nefericire de multe ori il ignoram. Acest semn poarta numele de “spotting” si presupune o sangerare dupa contactul sexual.

Aceste sangerari apar in momentul in care boala nu a fost descoperita la timp si tumora creste. In acest stadiu pacienta acuza sângerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie

trenanta. Pentru a preveni aceasta crunta boala este indicat efectuarea unui vaccin. Acest vaccin este disponibil, dar trebuie facut inainte de pubertate pentru a fi in totalitate eficient. Acesta este recomandat si femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani.

Mamele de fete trebuie sa fie foarte atente la acest aspect, deoarece una din zece adolescente este afectata de aceasta boala. Ele trebuie sa fie constiente de riscul la care este supusa fata lor si sa se prezinte la medic cat mai repede posibil.

(Visited 61 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107