Rolul educatiei sexuale la copii si adolescenti

educatie_sexualaCe este de fapt educatia sexuala, de ce se face si mai ales cum se face, aceasta sunt doar cateva din zecile de intrebari pe care parintii si le pun adesea, mai ales cand aud ca fiica sau fiul lor ar putea avea o astfel de materie de studiu in scoala. La cateva dintre intrebari va da raspunsul pentru cititorii nostri psihologul Antonescu David. Potrivit acestuia scopul fundamental al educatiei psihosexuale este acela de a promova sanatatea sexuala si, implicit, sanatatea psihica, fizica, emotionala si spirituala.

Cum se facea aceasta educatie in trecut?

Practic programele traditionale de educatie pentru sanatate sexuala erau focalizate pe oferirea de informatii despre reproducerea umana, anatomia si fiziologia omului, metode de contraceptie si boli cu transmitere sexuala, educatia de acest gen fiind oferita doar adolescentilor intre 12 si 18 ani, fiind ignorat faptul ca despre educatie sexuala se poate vorbi si la varste mai mici.

educatie_sexuala

educatie_sexuala

Ce este de fapt educatia sexuala, de ce se face si mai ales cum se face, aceasta sunt doar cateva din zecile de intrebari pe care parintii si le pun adesea, mai ales cand aud ca fiica sau fiul lor ar putea avea o astfel de materie de studiu in scoala. La cateva dintre intrebari va da raspunsul pentru cititorii nostri psihologul Antonescu David. Potrivit acestuia scopul fundamental al educatiei psihosexuale este acela de a promova sanatatea sexuala si, implicit, sanatatea psihica, fizica, emotionala si spirituala.

Cum se facea aceasta educatie in trecut?

Practic programele traditionale de educatie pentru sanatate sexuala erau focalizate pe oferirea de informatii despre reproducerea umana, anatomia si fiziologia omului, metode de contraceptie si boli cu transmitere sexuala, educatia de acest gen fiind oferita doar adolescentilor intre 12 si 18 ani, fiind ignorat faptul ca despre educatie sexuala se poate vorbi si la varste mai mici.

Singurul scop al materiei in vremurile trecute era prevenirea unei sarcini nedorite sau a unor boli prin intretinerea fricii si a sentimentului de culpabilitate in randul adolescentilor, fara a se tine cont de aspectele pozitive ale sexualitatii. Conform spuselor psihologului discutiile referitoare la homosexualitate, avort sau masturbare erau total evitate. Dar, la cum se faceau orele de educatie sexuala, a fost demonstrat ca programele aveau efecte scazute, uneori chiar negative.

Familia si scoala sunt locurile unde ar trebui sa se vorbeasca deschis

“In zilele noastre fiecare adult, scoala, institutie, comunitate si societate trebuie sa accepte ca sexualitatea este un aspect natural si firesc al vietii fiecaruia, prin ignorarea acestui adevar incalcandu-se un drept fundamental, dreptul la sanatate, armonie si calitatea vietii. Educatia pentru sanatate sexuala este un proces continuu care se realizeaza pe parcursul intregii dezvoltari, cu elemente specifice fiecarei varste si in functie de nivelul de dezvoltare intelectuala si emotionala. Din pacate, de cele mai multe ori copiii isi insusesc aceste informatii de la colegii de joaca, de la prieteni, din reviste sau de pe site-uri pentru adulti, cu marele risc ca informatiile sa fie eronate si dezvoltandu-se astfel convingeri si atitudini care genereaza comportamente sexuale de risc: debutul prematur al vietii sexuale si altele. De cele mai multe ori parintii sunt cei care evita discutiile pe aceste teme cu copiii lor, uneori considerandu-le inutile din cauza ca nici ei nu au primit o astfel de educatie. Abordarea sexualitatii doar la varsta adolescentei si focalizarea doar pe reproducere si contraceptie are ca rezultat mentinerea convingerii ca sexualitatea e similara cu relatia sexuala. Practic este nefondata convingerea unor parinti si profesori ca a educa sexual copiii si tinerii presupune a le transmite acestora informatii tehnice despre biologia si fiziologia actului sexual. Familia si scoala sunt locuri unde ar trebui sa se vorbeasca deschis, onest si fara inhibitii despre una dintre componentele personalitatii umane. In acest fel copiii si adolescentii nu ar mai echivala sexualitatea cu un subiect tabu, fiind promovate valori adecvate privind sexualitatea proprie si a celorlalti”, incheie psihologul Antonescu David .

(Visited 40 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107