Păpădia și efectele ei

  papadiePrintre primele plante care apar la începutul primăverii se numără și păpădia (Taraxacum officinale).

Primele mențiuni asupra efectelor terapeutice ale păpădiei datează din timpul medicilor arabi Rhazes și Avicena. Păpădia se recomandă ca medicament în toate bolile în care există un dezechilibru glandular.

papadie

  papadie

Printre primele plante care apar la începutul prim?verii se num?r? ?i p?p?dia (Taraxacum officinale).

Primele men?iuni asupra efectelor terapeutice ale p?p?diei dateaz? din timpul medicilor arabi Rhazes ?i Avicena. P?p?dia se recomand? ca medicament în toate bolile în care exist? un dezechilibru glandular.

 Datorit? acestor calit??i, ea se folose?te în unele boli ale ficatului, deoarece m?re?te secre?ia biliar?, normalizeaz? circula?ia sângelui, m?re?te pofta de mâncare în perioadele de convalescen??, etc.
Având ?i o ac?iune diuretic?, spore?te eliminarea toxinelor din corp. În felul acesta ajut? în mod indirect la tratarea unor eczeme ?i a altor boli de piele, a gutei, a reumatismului, a arterosclerozei, varicelor,etc. Totodat?, ceaiul de p?p?die este indicat ?i în combaterea obezit??ii.
Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de p?p?die se face prim?vara, înaintea sau la începutul înfloririi, iar uscarea lor se realizeaz? la umbr?, în locuri bine aerisite. În schimb r?d?cinile pot fi recoltate din luna iulie pân? toamna târziu ?i se usuc? la soare, dup? ce au fost sp?late ?i îndep?rtate cele seci sau noduroase.
Este bine ca recoltarea s? se fac? de pe terenuri aflate la periferia ora?elor, mai pu?in poluate ?i care nu au primit substan?e chimice, pesticide, ierbicide, etc.

Nicio cur? de prim?var? f?r? p?p?die!
Pap?dia este foarte mult consumat? în Japonia, Italia, Fran?a, India, SUA, etc., fiind cultivat? ca orice plant? de gr?din?. Frunzele tinere de p?p?die pot fi consumate sub form? de salat? mult apreciat? pentru gustul deosebit, u?or am?rui. Ca valoare nutritiv?, ea se situeaz? cu mult înaintea l?ptucii, a spanacului, a ro?iilor, având 45 calorii la 100 g produs. Frunzele verzi mai con?in vitaminele A, B2, G ?i D, precum ?i numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele timpului de prim?var?.  În afar? de salat?, frunzele proaspete se pot ad?uga ?i altor mânc?ruri, mai ales celor cu carne ?i pe?te. Floarea, eventual m?cinat?, se adaug? de asemenea la ciorbe ?i salate orientale sau poate fi consumat? pr?jit?, ca o adev?rat? delicates?.
R?d?cin? uscat? ?i tocat? m?runt se folose?te la prepararea unei excelente b?uturi care poate înlocui cafeaua sau ceaiul. Dup? ce r?d?cinile au fost cur??ate ?i sp?late bine se fierb în ap? s?rat? cam 5-6 minute dup? care se pun la uscat.
Propriet??ile miraculoase, terapeutice, ale acestei plante se conserv? foarte bine ?i când aceasta este preparat? sub form? de nectar sau dulcea?? din flori de p?p?die.

(Visited 61 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.