Pălăria fedora – șic în orice anotimp

fedora1Denumirea ”fedora” vine de la titlul unei piese de teatru scrisă în 1882, în care actrița Sarah Bernhard tinterpreta rolul unei prințese numită Fedora, care purta pe cap un accesoriu similar cu ceea ce numim azi pălărie fedora.
   Deși inițial parte a garderobei feminine, începând cu 1919 a început să fie purtată și de către bărbați și a rămas în istorie ca marcă a gangsterilor, detectivilor și băieților duri din filmele anilor ’40. Gene Kelly a purtat-o în ”Singin’ in the Rain”, iar Humphrey Bogart a asortat-o la un trenci în celebrul ”Casablanca”.

fedora1

    În a doua jumătate a anilor ’50, succesul pălăriei fedora a început să pălească, în parte și din cauză că mașinile își reduseseră dimensiunile și nu mai puteai intra în ele purtând pe cap o astfel de pălărie. În anii ’70, numai bărbații în vârstă sau conservatori mai puteau fi văzuți purtând-o, sau actorii care interpretau roluri de gangsteri – ca Warren Beatty în ”Bonnie and Clyde”.
   Cei care au readus în tendințe pălăria fedora sunt starurile pop ale anilor ’80, Michael Jackson și Daniel Newton, pălăria fedora alb-negru devenind marcă a stilului lor vestimentar. Din nou, pălăria s-a infiltrat în garderoba personajelor de film, precum Indiana Jones, Dick Tracy sau Freddy Krueger.
  palaria2

În anii 2000 este peste tot – în prezentările de modă, în filme și videoclipuri muzicale, în ținutele vedetelor, ale starurilor R&B (Justin Timberlake, Ne-Yo) și ale oricui își dorește un look retro-chic. Ca să nu mai vorbim de Don Draper și Neal Caffrey, personajele din serialele ”Mad Men”, respectiv ”White Collar”, care au redefinit pălăria fedora ca accesoriu de bază în garderoba bărbaților ultra-stilați.

Cu ce să o porți toamna?
    Cu un trenci, desigur! Stilul Humphrey Bogart nu va pieri niciodată și este unisex. Dar pălăria fedora se poartă astăzi și în combinație cu sacouri, geci din denim sau din piele, cardigane tricotate și cămăși cu mânecile îndoite. Dacă ai o ținută elegantă, încălțămintea trebuie să fie în același stil, cu toc, iar dacă hainele tind spre casual, poartă bocanci, cizme stil biker, balerini sau chiar teniși. Ca să ai o ținută cu adevărat modernă, asortează pălăria cu eșarfe sau fulare lungi, înfășurate de mai multe ori în jurul gâtului, și/ sau cu ochelari de soare (mai ales aviator, Ray Ban sau în stil Jackie O). Iar dacă vrei să porți și bijuterii, alege unele mai degrabă ostentative, decât finuțe, vintage, dar nu prețioase. Perlele și diamantele nu se potrivesc deloc cu pălăria fedora.

(Visited 82 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107