Pirul, tonic și remineralizant al sistemului osos

pirulDenumiri populare:albei,chir, grâul mătii, iarba câinelui, pir gros, pir mic, răgălie, tirau.
În tradiția populară:ceaiul de pir se bea contra indigestiei. Decoctul rizomilor se lua ca diuretic. La constipație, se uscă rădăcina de pir, iar când aveau trebuință se tăiau în bucăți și le fierbeau în apă, din care luau peste zi, până le trecea. În acest timp nu era voie să consume băuturi spirtoase. În unele părți rizomii se fierbeau și decoctul se bea în loc de apă, în timpul frigurilor ca să taie setea, deoarece se spunea că dacă bolnavul bea apă curată, se preface sângele în apă și dă în ascită.
Decoctul sau rizomul se lua plămădit în țuică în cazul ascitei. Contra hipertensiunii se lua cu frunze de vâsc și păducel, pentru prepararea unui ceai care se lua de 3 ori pe zi, câte o lingură înainte de masă.

pirul

pirul

Denumiri populare:albei,chir, grâul m?tii, iarba câinelui, pir gros, pir mic, r?g?lie, tirau.
În tradi?ia popular?:ceaiul de pir se bea contra indigestiei. Decoctul rizomilor se lua ca diuretic. La constipa?ie, se usc? r?d?cina de pir, iar când aveau trebuin?? se t?iau în buc??i ?i le fierbeau în ap?, din care luau peste zi, pân? le trecea. În acest timp nu era voie s? consume b?uturi spirtoase. În unele p?r?i rizomii se fierbeau ?i decoctul se bea în loc de ap?, în timpul frigurilor ca s? taie setea, deoarece se spunea c? dac? bolnavul bea ap? curat?, se preface sângele în ap? ?i d? în ascit?.
Decoctul sau rizomul se lua pl?m?dit în ?uic? în cazul ascitei. Contra hipertensiunii se lua cu frunze de vâsc ?i p?ducel, pentru prepararea unui ceai care se lua de 3 ori pe zi, câte o lingur? înainte de mas?.

Propriet??i
Ac?iune farmacologic?:decoctul are ac?iune diaforetic?, depurativ?, diuretic? ?i antiinflamatorie a aparatului genito-urinar. Are de asemenea o important? ac?iune hipotensiv?, dar de scurt? durat? mai ales asupra tensiunii maxime, mai pu?in asupra minimei. Se m?re?te circula?ia prin artera renal? ?i se spore?te diureza. Tonic ?i remineralizant al sistemului osos, anti-microbian, m?re?te secre?ia bilei. U?or laxativ, antiinflamator, diaforetic, hipotensiv,antidiabetic.
Elimin? ura?ii ?i clorurile. Se poate folosi la urm?toarele afec?iuni: afec?iuni renale, afec?iuni respiratorii, anurie, ascit?, boli de cap, bron?ite, celulit?, cistite, colici renale, dermatoze, diabet zaharat, disfunc?ia glandelor sudoripare, dispepsie biliar?, eczeme cronice, edeme, gripe, gut?, hepatit?, hidroptizie, hipertensiune arterial?, indura?ia ficatului ?i splinei, intoxica?ii, litiaz? urinar?, r?ceal?, mânc?rimi ale pielii, pielo-cistit?, psoriazis,r?celi, reumatism, rinit?, transpira?ii abundente, tulbur?ri de menopauz?, uretrite  venerice.

Preparare
O lingur? rizom la 200 ml ap? clocotit?. Se acoper? pentru 10 minute dup? care se strecoar? ?i se pot consuma 2-3 ceaiuri c?ldu?e pe zi. Tinctura:50 g de plant? m?run?it? se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70%. Se va ?ine timp de 15 zile dup? care se strecoar?. Se va lua maximum 25 g pe zi împ?r?it? în mai multe reprize. Sirop. Se vor fierbe 20 g de r?d?cini la 250 ml ap? timp de 10 minute, dup? care se strecoar?. Se pune din nou pe foc ?i se adaug? 100 g de zah?r. Se va fierbe transformându-se în sirop prin fierbere înc? 10 minute. Se va pune în sticlu?e mici. Se ia o lingur? la 3 ore.

(Visited 59 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.