Petele pigmentare

Deși este inestetică, hiperpigmentareaeste de obicei inofensivă. Această problemă destul de des întîlnită este cauzată de hiperactivitatea celulelor numite melanocite ce stimuleazăproducția de melanină, substanța care dă culoare pielii.

depigmentare

depigmentare

Deși este inestetică, hiperpigmentareaeste de obicei inofensivă. Această problemă destul de des întîlnită este cauzată de hiperactivitatea celulelor numite melanocite ce stimuleazăproducția de melanină, substanța care dă culoare pielii.

depigmentare
depigmentare

Soarele și activitatea hormonalăfac ca melanocitele să producă maimultă melanină. De aceea, unele dintre petele pigmentare, cele mai proeminentede altfel, apar în timpul sarcinii, fiind cauzate de fluctuațiile hormonale, dar și în urma expunerii lasoare.

 

Expunerea la soare, factorfavorizant

În afară de pericolele la care te supui prin statul la soare, razele UV joacă un rol important și în apariția hiperpigmentării. Cînd razele UVajung la nivelul pielii, stimulează producția de melanină, acesta fiind unmijloc de apărare al pielii, impiedicînd razele nocive să pătrundă în straturile mai adînci. Astfel, pe măsură ce te expui mai multla soare, pielea devine tot mai închisăla culoare.

Cînd unele melanocite declanșează o secreție prea mare de melanină, apar petele pigmentare, care sunt de obicei pistrui maronii de mici dimensiuni, ce apar îndeosebi pe față, mîini, umeri sau spate. Pe de altă parte, expunerea la soare accentuează petele și pistruii deja existenți,pe lîngă declanșarea apariției altora. Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a preveni apariția lor este limitarea expunerii la soare și folosirea cremelor pentru protecție solară cu un factor de protecție de minimum 15, atît pentru față cît și pentru corp. Anticoncepționalele (și alte produse hormonale pe bază de estrogeni),unele antibiotice (tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina, azitromicina), anumite antidiabetice și antihipertensive, unele produse locale antiacneice (retinoizii) etc cresc sensibilitatea pielii și o predispun la apariția acestor pete maronii.

 

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Acest tip de pigmentare apare de obicei în cazul persoanelor brunete, care au pielea mai închisă la culoare, în urma vindecării unei răni, precum tăietura, arsura, zgîrietura sau acneea. Zona din jurul cicatricei se poate colora intens, rămînînd astfel timp de cîteva săptămîni, dar se poate transforma într-o cicatrice permanentă. Pentru a preveni transformarea unei mici plăgi într-o cicatrice permanent din cauza hiperpigmentării, folosește local o cremă cu factor deprotecție ridicat.

Dacă pigmentarea apare și persistă, poate fi tratată de un medic dermatolog folosind tehnicide decolorare a pielii, peeling chimic sau microdermabraziune.

 

Melasma și cloasma

Melasma este un tip de hiperpigmentare comună în rîndul femeilor.

Melasma care apare în timpul sarcinii se numește cloasmă și se manifestă prin apariția petelor cafenii sau brune pe obraji, nas sau frunte.

Responsabile pentru aceasta sunt variațiile hormonale, normale în timpul sarcinii.

Alți factori care determină apariția melasmei sunt anticoncepționalele, tratamentele hormonale, unele medicamente și cosmetice, dar și expunerea la soare. De obicei, melisma dispare după naștere sau la stoparea tratamentelor hormonale.

Dacă pielea nu revine la culoareasa inițială, consultă sfatul unui medic dermatolog, care îți va recomanda una dintre soluțiile posibile< tratament local cu cremă pe bază de steroizi, peeling-uri chimice sau microdermabraziune.

Tu ai sau ai avut probleme cu pielea?

(Visited 74 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107