O scrisoare a lui Abraham Lincoln, vândută pentru 3,4 milioane de dolari

O scrisoare redactată de preşedintele american Abraham Lincoln, ca răspuns la cererea unor copii de a pune capăt sclavagismului, a fost adjudecată contra sumei de 3,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată joi, la New York.lincoln-scrisoare

Cererea copiilor datează din 1864, cu un an înainte ca preşedintele american să fie asasinat, la începutul celui de-al doilea mandat al său, şi îi cere lui Lincoln „să elibereze toţi copiii sclavi din această ţară (SUA, n.r.)”.

Răspunsul lui Lincoln a fost adjudecat pentru suma de 3,4 milioane de dolari de o persoană care a ţinut să rămână anonimă.

„Vă rog să spuneţi acestor micuţi că sunt fericit că inimile lor tinere sunt atât de pline de compasiune generoasă şi dreaptă”, scrie preşedintele Lincoln,

lincoln-scrisoare

asociat cu războiul de secesiune şi abolirea sclavagismului. „Deşi nu am puterea de a face tot ceea ce mi-au cerut, am încredere că-şi vor aminti că Dumnezeu o are (acea putere, n.r.) şi că, se pare, doreşte să o facă”, mai scrie Lincoln.

Printre celelalte documente istorice scoase la vânzare, joi, de casa Sotheby’s, se numără un autograf al lui Lincoln, din ziua în care a pronunţat celebrul său discurs de la Gettysburg, considerat unul dintre cele mai elocvente din istoria Americii.

Autograful, semnat în noiembrie 1863, în timpul ceremoniei prin care se comemorau miile de soldaţi ai Uniunii ucişi la Gettysburg (Pennsylvania), a fost adjudecat pentru 937.000 de dolari.

O scrisoare redactată de cel de-al treilea preşedinte american, Thomas Jefferson, prin care acesta îşi manifesta îngrijorarea faţă de starea de sănătate a preşedintelui George Washington, nu şi-a găsit cumpărător.

(Visited 65 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107