Micutul meu vorbeste greu

copilul_vorbeste_greuExista cazuri in care unii micuti de 1- 2 anisori sa vorbeasca greu, sau mai deloc. Care pot fi cauzele si cum trebuie actionat? Intre 10-24 luni, mare parte dintre copii stiu sa pronunte 10-20 de cuvinte reusind sa formuleze propozitii simple din trei cuvinte, dar inteleg sensul la aproximativ 200 de cuvinte. Se intampla ca, in multe cazuri, intarzierea vorbirii pana la 2 ani sa nu fie cauzata de vreo patologie, ci mai degraba de o stimulare insuficienta sau de o particularitate a copilului. Astfel unii copii inteleg tot ce li se spune, executa comenzile, reactioneaza corespunzator la tot ce li se intampla in jurul lor, dar vorbesc mai greu. Este indicat ca mama si ceilalti membrii ai familiei sa vorbeasca mult cu micutul. In special mama trebuie sa ii spuna ce face in fiecare moment, sa-i numeasca fiecare obiect pe care il vede, fara a-l forta pe copil sa repete. Anturajul altor copii care vorbesc poate fi de ajutor pentru a-l stimula pe micut sa faca acelasi lucru.

copilul_vorbeste_greu

copilul_vorbeste_greu

Exista cazuri in care unii micuti de 1- 2 anisori sa vorbeasca greu, sau mai deloc. Care pot fi cauzele si cum trebuie actionat? Intre 10-24 luni, mare parte dintre copii stiu sa pronunte 10-20 de cuvinte reusind sa formuleze propozitii simple din trei cuvinte, dar inteleg sensul la aproximativ 200 de cuvinte. Se intampla ca, in multe cazuri, intarzierea vorbirii pana la 2 ani sa nu fie cauzata de vreo patologie, ci mai degraba de o stimulare insuficienta sau de o particularitate a copilului. Astfel unii copii inteleg tot ce li se spune, executa comenzile, reactioneaza corespunzator la tot ce li se intampla in jurul lor, dar vorbesc mai greu. Este indicat ca mama si ceilalti membrii ai familiei sa vorbeasca mult cu micutul. In special mama trebuie sa ii spuna ce face in fiecare moment, sa-i numeasca fiecare obiect pe care il vede, fara a-l forta pe copil sa repete. Anturajul altor copii care vorbesc poate fi de ajutor pentru a-l stimula pe micut sa faca acelasi lucru.

S-a constat ca prichindeii care au frati mai mari, vorbesc mai repede. Pentru siguranta, mergi cu copilul la medicul tau pediatru pentru identificarea unor lucruri patologice. Pentru inceput trebuie investigat daca micutul aude bine, iar in acest sens se urmareste daca reactioneaza la sunetele din jur, daca raspunde cand este strigat. Un alt pas este un consult la medicul ORL-ist. Daca auzul este normal, trebuie evaluata dezvoltarea neuropsihica a micutului la medicul specialist in neuropsihiatrie infantila, care poate da diagnosticul final.

(Visited 32 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107