Măcrișul iepuresc, de folos în cancerul incipient de stomac

    macris-iepuresc În limbajul popular este cunoscut sub denumirile: măcriș-de-pădure, măcrișul-caprei, măcriș-păsăresc, măcriș- trifoios, măcrișul-cucului, pita-cucului, trifoiu-acru. Măcrișul-iepurelui se găsește pretutindeni în pădurile de foioase și conifere, ca un covor de frunze  de verde deschis, presărat cu flori albe, mărunte. Frunzele se mănâncă, iar florile se adună pentru amestec de ceaiuri.

macris-iepuresc

    macris-iepuresc

În limbajul popular este cunoscut sub denumirile: m?cri?-de-p?dure, m?cri?ul-caprei, m?cri?-p?s?resc, m?cri?- trifoios, m?cri?ul-cucului, pita-cucului, trifoiu-acru. M?cri?ul-iepurelui se g?se?te pretutindeni în p?durile de foioase ?i conifere, ca un covor de frunze  de verde deschis, pres?rat cu flori albe, m?runte. Frunzele se m?nânc?, iar florile se adun? pentru amestec de ceaiuri.

   M?cri?ul-ierpurelui nu se usuc?, ci se întrebuin?eaz? în stare proaspat?.  El înl?tur? pirozisul (arsurile la stomac) ?i tulbur?rile hepatice digestive u?oare. Pentru aceste indispozi?ii, el se bea sub forma de ceai r?cit în prealabil, în por?ii de câte 2 ce?ti pe zi. Contra icterului, a nefritei, a eurp?iilor cutanate ?i a viermilor, doza respectiv? se bea cald?. Medicina popular? recomand? sucul proasp?t stors pentru cancerul incipient la stomac, tumorile ?i ulcera?iile canceroase interne ?i externe. Sucul proasp?t se ob?ine cu ajutorul storc?torului electric de uz casnic. Se iau 3-5 pic?turi o dat? pe or?, diluate în ap? sau ceai de plante. Pe ulcera?iile canceroase externe sucul proasp?t stors se unge direct. În parkinsonism (boala lui Parkinson), sucul se prescrie în doz? de 3-5 pic?turi pe or?, luate într-o infuzie de coada-?oricelului, iar extern se folose?te pentru fric?ionarea ?irei spin?rii. Diluarea ?i dozarea trebuie respectate cu stricte?e atât la cancere de stomac, ulcera?ii ?i tumori, cât ?i la boala lui Parkinson.

Cataplasmele cu m?cri? de ajutor în abcese ?i furuncule
  Exist? dou? feluri de m?cri?, de p?dure (iepuresc) ?i de balt?, ambele variet??i având propriet??i terapeutice.  În tradi?ia popular?, decoctul frunzelor de m?cri? de balt? se lua ca r?coritor contra fierbin?elii la friguri. Ceaiul se mai recomand? în bolile de rinichi. Ceaiul din frunze proaspete de m?cri? iepuresc se lua contra frigurilor ?i durerilor de piept. Planta proasp?t? se folosea la oblojirea r?nilor sau pentru paralizie. M?cri?ul de p?dure este diuretic, antidiareic, antiscorbutic, antidot în intoxica?ii cu arsen ?i mercur, iar cel de balt? este aperitiv, laxativ, alcalinizant, diuretic, depurativ, antiscorbutic. Primul se indic? în urm?toarele afec?iuni: abcese, astenie de prim?var?, avitaminoze, boli hepatice cronice, cancer, diaree, digestie dificil?, febr?, leziuni bucale chiar ulcerate, inapeten??, intoxica?ii, r?ni, scabie, scleroz? în pl?ci. M?cri?ul de balt? se folose?te ?i în tumori ?i ulcer.
  Infuzia se prepar? din o linguri?? de frunze proasp?t culese la 1/2 litru ap? fiart?. Se las? s? infuzeze 30 de secunde. Apoi se strecoar?. Sucul nu e recomandat bolnavilor cu pietre la rinichi. Frunzele se pot consuma în salate sau alte preparate culinare. R?d?cina m?run?it? pulbere se poate ?ine sub limb? timp de 10 minute. Cataplasmele de frunze fierte se pun pe abcese, furuncule, tumori albe. Frunzele proaspete se mestec? în gur? dup? care se înghit. Pasta din frunze uscate ?i miere se aplic? pe piele pentru cicatrizare. M?cri?ul de balt? nu e recomandat persoanelor care sufer? de reumatism. Dar e recomandat celor care vor s? sl?beasc?.

(Visited 47 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.