Îndulcitorii artificiali îngraşă mai mult decât zahărul

zahar.Îndulcitorii artificiali, care conţin puţine calorii, îngraşă mai mult decât zahărul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Behavioral Neuroscience.

Deşi majoritatea curelor de slăbire au ca regulă utilizarea îndulcitorilor artificiali, cercetătorii americani spun că zahărul ar fi mai bun, informează dailymail.co.uk.

Explicaţia ar fi că gustul dulce comandă organismului să se pregătească pentru o cantitate mare de calorii. Pentru că acest lucru nu se întâmplă, organismul devine confuz şi cere mai multă hrană sau consumă mai multă energie, rezultatul fiind creşterea în greutate.

„Datele arată clar că îndulcitorii fără calorii, de tipul zaharinei, pot determina o creştere în greutate mai mare decât cea provocată de consumul de zahăr”, spun cercetătorii americani. Acelaşi efect îl pot avea şi alţi îndulcitori artificiali, de tipul aspartamului.

zahar.

zahar.

Îndulcitorii artificiali, care con?in pu?ine calorii, îngra?? mai mult decât zah?rul, potrivit unui studiu realizat de cercet?torii americani, publicat în Behavioral Neuroscience.

De?i majoritatea curelor de sl?bire au ca regul? utilizarea îndulcitorilor artificiali, cercet?torii americani spun c? zah?rul ar fi mai bun, informeaz? dailymail.co.uk.

Explica?ia ar fi c? gustul dulce comand? organismului s? se preg?teasc? pentru o cantitate mare de calorii. Pentru c? acest lucru nu se întâmpl?, organismul devine confuz ?i cere mai mult? hran? sau consum? mai mult? energie, rezultatul fiind cre?terea în greutate.

„Datele arat? clar c? îndulcitorii f?r? calorii, de tipul zaharinei, pot determina o cre?tere în greutate mai mare decât cea provocat? de consumul de zah?r”, spun cercet?torii americani. Acela?i efect îl pot avea ?i al?i îndulcitori artificiali, de tipul aspartamului.

 

Cercet?torii de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, au hr?nit câ?iva cobai cu iaurt îndulcit cu zaharin? ?i al?i cobai cu iaurt îndulcit cu glucoz?, care face parte din grupa zaharurilor naturale. Cobaii hr?ni?i cu iaurt cu zaharin? au câ?tigat mai mult în greutate ?i în masa adipoas?.

Studiul a atras critici din parte industriei alimentare.

„Studiul simplific? foarte mult cauzele obezit??ii”, a spus Beth Hubrich, dietetician de la Calorie Control Council, un organism ce reprezint? mai multe companii de alimente ?i b?uturi dietetice din Statele Unite. „Cauzele obezit??ii sunt multifactoriale. De?i studiile au demonstrat c? utilizarea alimentelor «f?r? zah?r» a crescut în ultimii ani, la fel au crescut ?i por?iile alimentelor ?i consumul de calorii, în timp ce sportul nu mai este practicat la fel de mult”, a ad?ugat acesta.

Consiliul mai este de p?rere c? studiile pe animale nu se pot aplica la oameni.

Cercet?torii au replicat c? interesul pentru s?n?tatea public? din partea industriei alimentare nu este unul sincer. „Dac? ar fi sinceri, te-ai a?tepta ca ei s? fie alarma?i de rezultatele experimentelor pe animale sau de cele ale modelelor umane, care sugereaz? c? produsele lor pot contribui la r?spândirea obezit??ii”, ce a atins propor?iile unei pandemii.

Un britanic utilizeaz? anual, în medie, 75 de kilograme de zah?r, adic? o cantitate lunar? de 6 kilograme. O familie tipic? din Marea Britanie consum? lunar, din diferite produse, aproximativ 26 de kilograme de zah?r.

Consecin?ele asupra s?n?t??ii pot fi devastatoare, de la carii dentare la obezitate ?i diabet de tipul II, aceste boli având drept posibil rezultat un risc crescut de infarct ?i accident cerebral.

(Visited 12 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.