Gutuile stimuleaza pofta de mancare

gutuiGutuile, cunoscute popular şi sub denumirea de “mere de aur”, sunt fructe care datează încă din vremea lui Adam şi a Evei. Se spune că “fructul oprit” din care a muşcat Adam nu era măr, ci rodie sau gutuie. Gutuile (Cydonia vulgaris) conţin apă, glucide, magneziu, fosfor, fier, vitaminele B, C şi A. Asocierea taninului cu pectina face gutuia preţioasă atunci cand trebuie să se exercite asupra mucoasei digestive o acţiune emolientă şi astringentă. Principala proprietate a gutuilor este de fortifiere a organismului in cazul persoanelor bolnăvicioase, a convalescenţilor, copiilor şi bătranilor. Gutuia stimulează pofta de mancare şi este un leac excelent în combaterea diareei şi dizenteriei. De asemenea, se intrebuinţează ca atare sau sub formă de sirop şi in combaterea senzaţiilor de vomă sau de salivaţie abundentă. Sub formă de decoct, gutuile se folosesc în cazuri de diaree la copii şi în infecţii respiratorii.

Siropul trateaza guturaiul

Se fierb cateva bucăţi de gutuie în 250 ml de apă, timp de 5 minute şi se bea călduţ. Siropul, preparat din 50-100 g de fruct în infuzie de mentă sau salvie, se bea pentru tratarea guturaiului şi a stărilor de vomă.

cura cu mere cutui

gutuiGutuile, cunoscute popular ?i sub denumirea de “mere de aur”, sunt fructe care dateaz? înc? din vremea lui Adam ?i a Evei. Se spune c? “fructul oprit” din care a mu?cat Adam nu era m?r, ci rodie sau gutuie. Gutuile (Cydonia vulgaris) con?in ap?, glucide, magneziu, fosfor, fier, vitaminele B, C ?i A. Asocierea taninului cu pectina face gutuia pre?ioas? atunci cand trebuie s? se exercite asupra mucoasei digestive o ac?iune emolient? ?i astringent?. Principala proprietate a gutuilor este de fortifiere a organismului in cazul persoanelor boln?vicioase, a convalescen?ilor, copiilor ?i b?tranilor. Gutuia stimuleaz? pofta de mancare ?i este un leac excelent în combaterea diareei ?i dizenteriei. De asemenea, se intrebuin?eaz? ca atare sau sub form? de sirop ?i in combaterea senza?iilor de vom? sau de saliva?ie abundent?. Sub form? de decoct, gutuile se folosesc în cazuri de diaree la copii ?i în infec?ii respiratorii.

Siropul trateaza guturaiul

Se fierb cateva buc??i de gutuie în 250 ml de ap?, timp de 5 minute ?i se bea c?ldu?. Siropul, preparat din 50-100 g de fruct în infuzie de ment? sau salvie, se bea pentru tratarea guturaiului ?i a st?rilor de vom?.

Se taie o gutuie necur??at? în felii înguste, care se fierb într-un litru de ap?, pan? cand lichidul se reduce la jum?tate. Se strecoar? ?i se adaug? 50 g de zah?r. Se folose?te contra enteritelor acute, digestiei anevoioase ?i TBC-ului pulmonar. Fructul uscat se fierbe în clocot timp de 10 minute, iar sucul se bea, evitandu-se astfel hiperaciditatea gastric?. Fiind foarte bogate în vitamina C ?i minerale, avand, în acela?i timp, pu?ine calorii, gutuile sunt recomandate celor care sufer? de afec?iuni ale inimii.

Pentru anemie

Maceratul din gutui cu scoru?e este un remediu util celor care sufer? de anemie. Un pumn de coji ?i cotoare de gutuie se taie în buc??i potrivite ?i se pun întrun borcan cu ap?. Peste ele se adaug? un pumn de scoru?e de munte, bine coapte ?i m?run?ite. Se acoper? vasul ?i se las? la macerat la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumin?, timp de aproximativ 12 ore. Dup? aceasta, se strecoar?, se toarn? în sticle de culoare închis? ?i se las? la rece. Se bea în cursul unei zile, în loc de ap?. Este bine ca persoanele care consum? gutui s? le m?nance în cantit??i mici, de mai multe ori pe zi.

Utilizari externe

Extern, gutuia se folose?te în cosmetic?, pentru evitarea ?i reducerea ridurilor. Se las? la macerat, timp de 15 zile, coji de gutuie în pu?in rachiu tare ?i apoi se aplic?, de dou? ori pe s?pt?mîn?, pe tenul proasp?t sp?lat. Micile ulceratii ale mucoasei bucale pot fi tratate destul de eficient cu seminte de gutuie. Intrun litru de apa se pun 150 g de seminte. Se pune apa la fiert si se lasa semintele sa fiarba 15 minute. Se strecoara solutia, se lasa sa se raceasca si se clateste gura de trei ori pe zi. Solutia poate fi folosita si aplicand-o de mai multe ori pe zi direct pe ulceratii.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.