Gelozia faţă de noul născut

  „Venirea berzei” în familia ta este un motiv de bucurie.
  Însă, dacă mai ai un copil, sar putea să apară mici probleme.
  Gelozia este o combinaţie de furie şi teamă.

  Copilul are dorinţa de a fi iubit cel mai mult şi se teme că ar putea pierde iubirea părinţilor sau a altor persoane importante pentru el.

Gelozia faţă de noul născut

Gelozia faţă de noul născut  „Venirea berzei” în familia ta este un motiv de bucurie.
Însă, dacă mai ai un copil, sar putea să apară mici probleme.
Gelozia este o combinaţie de furie şi teamă.

Copilul are dorinţa de a fi iubit cel mai mult şi se teme că ar putea pierde iubirea părinţilor sau a altor persoane importante pentru el.

 

Gelozia pe noul născut este un sentiment normal, care apare mai accentuat la preşcolari, întrucât aceştia depind mai mult de părinţii lor.

Totuşi, orice vârstă ar avea primul tău copil, apariţia noului născut va produce cu siguranţă nelinişte şi gelozie.

Gelozia faţă de noul născut –  Implică-l în îngrijirea bebeluşului

La preşcolari, gelozia ap

are în primul rând atunci când părinţii sau cei care au grijă de ei îţi îndreaptă atenţia spre altcineva.
O situaţie specială este atunci când în familie apare un nou-născut.
Acesta necesită atenţie şi îngrijire specială, iar părinţii îi acordă mai mult timp pentru a-i satisface nevoile.
Copilul mai mare poate să simtă că părinţii nu-l mai iubesc, că nu mai aparţine familiei, că nu mai contează ce face şi cum face.
De multe ori poate să devină neascultător, să manifeste acte de agresivitate faţă de frăţiorul sau surioara mai mică cu scopul de a atrage atenţia.

În această etapă de acomodare cu un frate mai mic, este bine să îţi încurajezi copilul cel mare, să-i propui să contribuie la îngrijirea sau la confortul bebeluţului. În acest fel el se va simţii util familiei, va simţii că el contează.
În acelaşi timp, asigură-te că petreci suficient de mult timp cu el pentru a nu se simţii abandonat sau gelos.

Gelozia faţă de noul născut – Pregăteşte-l din timp pentru venirea celui mic

Un lucru important este ca atunci când ştii că familia se va mări să-l informezi într-un mod cât mai atent pe copil de acest lucru.
Explică-i faptul că va avea un frăţior sau o surioară, lucru care presupune venirea unui membru nou în familie. Asigură-l de faptul că va fi în continuare iubit şi protejat, chiar dacă vei petrece destul de mult timp îngrijindu-l pe cel mic.

Încă înainte de apariţia noului copil, este bine să-l faci pe cel mare să înţeleagă că noua fiinţă va avea nevoie de mai multă atenţie pentru că este mai mică şi neajutorată.
Poţi de asemenea să-i prezinţi şi beneficiile unui frăţior. Când va creşte, acesta va putea fi un prieten de joacă, cel cu care va face împreună temele, va fi tovarăşul alături de care nu se va mai plictisi.
În acest fel, îi trezeşti sentimentul de curiozitate, iubire şi dorinţă de a-l cunoaşte pe noul-născut. Pe lângă aceste lucruri, explică-i şi că ai nevoie de înţelegere şi sprijin din partea lui pentru că a avea un bebeluş presupune multe eforturi şi atenţie.

Încurajează-l şi spunei că ai mare încredere în el că te va ajuta şi va contribui la bunul mers al lucrurilor aşa cum ştie el mai bine.

(Visited 86 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

0 thoughts on “Gelozia faţă de noul născut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107