Elizabeth Taylor – ultima divă a Hollywood-ului de altădată

   liz-taylorPuține femei ar putea să joace în zeci de filme, să câștige trei Oscaruri, să aibă 7 soți și 8 căsnicii, 4 copii și să-și găsească timp pentru a arăta splendid.

Dar actrița Elizabeth Taylor, care a părăsit această lume pe 23 martie, la vârsta de 79 de ani, a reușit să le facă pe toate, în ciuda greutăților întâlnite pe drum. ”Mama mea spune că am deschis ochii de-abia la 8 zile după ce m-am născut, iar când am făcut-o, primul lucru pe care l-am văzut a fost un inel de logodnă. Am fost vrăjită.”

liz-taylor

  Născută în Hampstead, Londra, în 1932, Dame Elizabeth Rosemond Taylor a fost un copil-vedetă și una dintre cele mai frumoase actrițe ale Hollywood-ului. În anii ’50, ea a fost votată cea mai frumoasă femeie din lume.Elizabeth, actrița cu ochi violeți, a fost una dintre cele mai faimoase și mai strălucitoare, dar și cele mai fotografiate femei din istorie. Ea deține recordul la cele mai multe apariții pe coperta revistei ”Life”, pe care a onorat-o de 11 ori, și a apărut pe coperta revistei ”People” de 14 ori, pe locul doi după Prințesa Diana.

A fost un magnet pentru publicitate întreaga sa viață
  Pe vremea când părinții actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt erau încă  adolescenți, Elizabeth Taylor și Richard Burton țineau prima pagină a tabloidelor din SUA. Actorii au avut o relație cu suișuri și coborâșuri, iar viața personală a lui Liz a umplut constant paginile ziarelor – fie că era vorba despre nenumăratele ei boli (a avut probleme cu spatele, ambele șolduri i-au fost înlocuite, o tumoare cerebrală benignă, probleme de greutate și dependență de alcool și pastile, cancer de piele, o histerectomie, pneumonii grave și zeci de internări în spital), fie că era vorba  despre bijuteriile de milioane, fie despre fetița pe care a adoptat-o împreună cu Burton sau despre cele opt mariaje cu șapte soți (unul dintre ei era Conrad ”Nicky” Hilton Jr., strămoșul celebrelor Paris și Nicky Hilton, în timp ce altul era un simplu muncitor în construcții, pe care l-a cunoscut la dezintoxicare).” În viața aceasta am avut totul pe tavă ”frumusețe, faimă, avere, onoruri, iubire. Rar a trebuit să mă lupt pentru ceva.”
   liz

Parfumurile ei (White Diamonds și Passion) au fost în Top 10 ca vânzări în America de la lansarea lor, actrița câștigând sute de milioane de dolari pe care le-a folosit în campaniile contra HIV/ SIDA, iar Fundația Elizabeth Taylor Aids a adunat milioane de dolari pentru această cauză. Despre viața sclipitoare a lui Elizabeth Taylor s-au scris multe biografii, în care s-au detaliat relațiile ei foarte publice, lupta ei cu alcoolul, drogurile și greutatea.
   Între 1974 și 1994, actrița suferise nici mai mult nici mai puțin de 73 boli, răni și accidente pentru care a avut nevoie de spitalizare. *Schimbările dese de look și stilul glamouros au  plasat-o mereu în centrul atenției.
  Designerul ei preferat a fost Marc Bohan de la Christian Dior, căruia i- a rămas loială timp de 4 decenii. Ea deținea sute de piese vestimentare de la Dior. Ori de câte ori cumpăra ceva, se aștepta să primească un cadou asortat ”’o curea, eșarfă sau pălărie.”
   În 1963, după multe bătălii duse cu studiourile de film, Elizabeth a câștigat controlul asupra imaginii ei în filme, un lucru fără precedent la acea vreme. Ea avea dreptul să decidă asupra propriilor costume, coafurilor,machiajului și nu se dădea nimic publicității fără aprobarea ei. Era pentru prima dată când unei actrițe i se acordau aceste privilegii.

liz-taylorCitate celebre
”Nimeni nu-mi spune mie pe cine să iubesc sau să nu iubesc, cu cine să fiu văzută și cu cine să nu fiu văzută!”  ”Mai mult decât orice pe lume mi-am dorit un bărbat care să poată sămă controleze”.
”Nu prea îmi amintesc multe despre filmul ”Cleopatra”. La vremea aceea se întâmplau alte lucruri mai importante în viața mea.”
”Dacă cineva e atât de fraier încât să-mi ofere un milion de dolari pentru un film, bineînțeles că n-o să fiu atât de fraieră să îl refuz!” – glumea Elizabeth pe seama onorariului ei pentru ”Cleopatra”.
”Fetele mari au nevoie de diamante mari”

   În anii de debut prefera rochiile elegante și paltoanele, dar odată cu trecerea anilor a început să-și asume riscuri mai mari în privința stilului. Chiar și cele mai simple ținute erau accesorizate cu cantități  extravagante de bijuterii, una dintre cele mai mari pasiuni ale ei. De-a lungul anilor, ea a strâns una din cele mai frumoase colecții de bijuterii ale lumii. A  fost  proprietara unui set excepțional de rubine birmaneze și diamante Cartier, a unui smarald fantastic și a unui set de diamante Bulgari și a faimosului diamant Krupp de 33,11 carate, un dar de la Richard Burton.

 liz-si-richardEl i-a cumpărat mai târziu și un diamant de 69,42 carate în formă de pară, cunoscut ca Diamantul Taylor-Burton, achiziționat cu 1 milion de dolari de la Cartier. La cea de-a 40-a aniversare, Richard i-a dăruit diamantul Taj Mahal, descoperit în 1627. În 1969, Burton i-a mai dăruit perla La Peregrina, descoperită în anii 1500 în Golful Panama, o moștenire de familie care aparținuse în trecut familiilor regale din Spania și Anglia.
  Ultimul interviu important al lui Taylor a fost pentru revista ”Harper’s Bazaar”, în numărul pentru luna martie, când a dat detalii despre viața sa amoroasă, bijuteriile și rolurile sale memorabile. ”Niciodată nu mi-am propus să am multe bijuterii sau mulți soți”, a spus atunci actrița. ”Am avut un noroc suprem în viață în sensul că am  cunoscut  marea  iubire și, bineînțeles, sunt proprietara temporară a unor lucruri incredibil de frumoase. Dar niciodată nu m-am simțit mai vie ca atunci când mi-am privit copiii minunându-se de ceva sau când am urmărit un mare artist pe scenă și niciodată nu m-am simțit mai bogată ca atunci când am reușit să obțin un cec substanțial pentru lupta anti-SIDA. Dacă îți urmezi pasiunea și inima, vor veni și lucrurile de care ai nevoie.”

(Visited 82 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107