Educatia copilului – o sarcina dificila si complexa

educatia_copiluluiIn cateva zile in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Copilului – 1 Iunie. E o zi deosebita in care fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca la faptul ca nu doar de 1 Iunie trebuie sa ii acorde atentie mai mare copilului sau, ci zi de zi. Chiar pornind de la aceasta mare sarbatoare a copiilor ne-am gandit in materialul de fata sa discutam cu psihologul Gyorgy Gaspar cateva lucruri interesante referitoare la relatia parinte – copil. “As dori sa incep prin a-i informa pe cititori despre faptul ca unul din drepturile fundamentale ale copilului este dreptul la familie, drept care solicita de fapt anumite responsabilitati si atitudini din partea parintilor. Din experienta vietii cotidiene se poate constata faptul ca tot mai putini la numar sunt copiii care se pot bucura cu adevarat de familie, copiii care au acces, daca am putea sa ne exprimam astfel, la parinti, fara a fi deranjati de telefonul mobil sau de orele suplimentare ale taticului si ale mamicii la locul de munca. Daca v-ati gandit ca aceste aspecte nu il deranjeaza pe copil, el nu simte ca are parte de prea puin timp cu dumneavoastra va inselati. Aceste aspecte au urmari mai putin dorite asupra dezvoltarii copilului, influentand negativ viitorul lui.

educatia_copilului

educatia_copilului

In cateva zile in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Copilului – 1 Iunie. E o zi deosebita in care fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca la faptul ca nu doar de 1 Iunie trebuie sa ii acorde atentie mai mare copilului sau, ci zi de zi. Chiar pornind de la aceasta mare sarbatoare a copiilor ne-am gandit in materialul de fata sa discutam cu psihologul Gyorgy Gaspar cateva lucruri interesante referitoare la relatia parinte – copil. “As dori sa incep prin a-i informa pe cititori despre faptul ca unul din drepturile fundamentale ale copilului este dreptul la familie, drept care solicita de fapt anumite responsabilitati si atitudini din partea parintilor. Din experienta vietii cotidiene se poate constata faptul ca tot mai putini la numar sunt copiii care se pot bucura cu adevarat de familie, copiii care au acces, daca am putea sa ne exprimam astfel, la parinti, fara a fi deranjati de telefonul mobil sau de orele suplimentare ale taticului si ale mamicii la locul de munca. Daca v-ati gandit ca aceste aspecte nu il deranjeaza pe copil, el nu simte ca are parte de prea puin timp cu dumneavoastra va inselati. Aceste aspecte au urmari mai putin dorite asupra dezvoltarii copilului, influentand negativ viitorul lui.

Sugestii de activitati pe care le puteti face cu copilul
Chiar in ideea de a preveni urmarile negative si pentru a mentine un echilibru in plan profesional, va ofer cateva sugestii de activitati pe care le puteti face impreuna cu copilul sau copiii dumneavoastra. Prima activitate de acest gen as denumi-o ca fiind un moment al familiei, in sensul ca ar fi normal sa faceti o rutina din a avea o data pe saptamana un moment special al familiei in care impreuna cu copilul sa rezolvati problemele familiei si sa luati deciziile care se cuvin. Practic, in acest fel copiii se vor simti responsabil si vor accepta mult mai usor decizia decat daca aveti de gand sa i-o impuneti. Copilul poate invata cum se rezolva eficient o problema familiala, el simte nevoia sa fie util si valoros. Ati putea sa va faceti chiar un calendar familial in care sa notati saptamanal ceea ce ati facut impreuna. Aceasta metoda e recomandata mai ales parintilor foarte ocupati care muncesc mult si la program prelungit. De asemenea ati putea sa ii oferiti copilului dumneavoastra in fiecare zi momente in care sa se simta apreciat si iubit, exprimati aceste lucruri in cuvinte si prin timpul petrecut impreuna. Este importanta nu cantitatea timpului petrecut ci calitatea sa. Ati putea sa cititi impreuna, sa va jucati jocul lui preferat, sa ii ascultati peripetiile de la scoala. Astfel copilul va realiza ca e apreciat si iubit. El are nevoie sa stie ca petreceti zilnic cel puin 10-15 minute cu el si pentru el. Daca in timpul in care faceti o activitate cu copilul va suna telefonul ar fi bine sa va cereti scuze celui care va suna si ii spuneti ca acum e timpul pentru copilul dumneavoastra. si deoarece fiecare dintre noi este special ar trebui sa stabiliti pentru fiecare membru al familiei o zi pe saptamana in care acelei persoane sa i se acorde atentie speciala, astfel copilul invatand sa ofere atentie si complimente celor din jur si sa le primeasca la randul sau. Tineti cont de faptul ca pentru foarte multi copii a petrece un timp de calitate cu parintii e mai important decat o jucarie scumpa de care se va plictisi repede. Copilul trebuie sa aiba si responsabilitati in familie, ca de exemplu sa ude florile, sa o ajute pe surioara sa la teme etc. Apreciati modul bun in care isi indeplineste aceste responsabilitati.
Imbunatatirea relatiei dintre parinte si copil
Ca parinte fiecare trebuie sa realizeze ca aceste sugestii nu garanteaza ca viata noastra va fi ferita de necazuri si dificultati, de evenimente neplacute, dar cu siguranta contribuie la imbunatatirea relatiei dintre parinti si copii, asigurand respectarea unui drept al celor mici. Multi parinti sau specialisti din diverse domenii recunosc ca educatia si cresterea copilului este o sarcina dificila si complexa, iar de multe ori au nevoie de ajutor, insa in mod cert nu e un semn de slabiciune sau lipsa de iubire sa cereti acest sprijin ci un gest de curaj. In calitatea mea de psiholog ii incurajez pe parinti sa ceara ajutor atunci cand sunt nevoiti sa raspunda unor provocari pentru care nu au o rezolvare pregatita“, incheie psihologul.

(Visited 39 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107