Descoperă virtuțile binefăcătoare ale leurdei

leurda1După iarnă este necesară o curățirea sângelui și a organismului, intrat în  primăvară anemic și cu o imunitate mult diminuată.

În  această perioadă, natura vine cu o plantă de mare valoare- leurda. Denumită și ai-de-pădure sau ai- ciorăsc, leurda este unul dintre primii  vestitori ai primăverii. Crește în filora spontană din zonele de deal și  munte, preferând tufișurile și pădurile umede și umbroase de fioioase. Despre Allium Ursinum popoarele nordice ale Europei susțin că este mult  așteptată de urși, pentru a o consuma ca medicament purificator după lungul repaus din perioada hibernării.

leurda1

leurda1

Dup? iarn? este necesar? o cur??irea sângelui ?i a organismului, intrat în  prim?var? anemic ?i cu o imunitate mult diminuat?.

În  aceast? perioad?, natura vine cu o plant? de mare valoare- leurda. Denumit? ?i ai-de-p?dure sau ai- cior?sc, leurda este unul dintre primii  vestitori ai prim?verii. Cre?te în filora spontan? din zonele de deal ?i  munte, preferând tufi?urile ?i p?durile umede ?i umbroase de fioioase. Despre Allium Ursinum popoarele nordice ale Europei sus?in c? este mult  a?teptat? de ur?i, pentru a o consuma ca medicament purificator dup? lungul repaus din perioada hibern?rii.

Caracteristicile plantei
Frunzele apar în lunile martie- aprilie, în func?ie de condi?iile climatice ale zonei. Tulpina este înalt? de 20-50 cm cu flori mici, albe, grupate câte 5-20. Înflorirea are loc în lunile mai-iunie. Recoltarea frunzelor tinere se face în lunile martie-aprilie (înainte de înflorire), iar bulbii se culeg la sfâr?itul verii ?i toamna (lunile august-octombrie). Stivite în mân? frunzele au puternic miros de usturoi cu componente asem?n?toare cu ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprim? gustul ?i mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium. în plus, se mai g?sesc carotenoizi, vitaminele A ?i C, levuloza,  ulei eteric complex ?i s?ruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

leurda2Rol esen?ial în cur??irea sângelui
Propriet??ile caracteristice ale leurdei reliefeaz?, în primul rând,rolul depurativ, respectiv capacitatea de cur??ire a sângelui, ficatului, stomacului ?i intestinelor, mult mai activ? decât usturoiul. Se recomand? ca, în fiecare prim?var?, s? se fac? o cur? de 4 s?pt?mâni, cu frunze proaspete( prin uscare, frunzele î?i pierd din propriet??i). Sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge ?i stimulatoare ale  intestinelor. Leurda ac?ioneaz? favorabil în numeroase afec?iuni maladive ca bolile gastrointestinale, are efecte în diaree acut? ?i cronic?, dizenterie,indigestii, insuficien?? biliar?, colici abdominale, balon?ri ?i în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici. În afec?iuni cardiovasculare cur??? sângele de substan?e toxice, reduce hipertensiunea arterial?, intervine în ateroscleroza coronarian?, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare,evitând apari?ia trombozei ?i tromboflebitei prin filuidificarea sângelui ??i prin dizolvare a pl?cilor de colesterol.
   În bolile aparatului respirator este benefic? la persoane cu bron?ite, tuberculoz? pulmonar? ?i infec?ii la nivelul c?ilor respiratorii superioare, înt?re?te memoria prin m?rirea capacit??ii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ame?elile de diminea??, st?rile depresive, tensiunea la nivelul capului ?i st?rile de anxietate (fric?) ?i de nelini?te.
  Este excelent? în boli renale,cur??? rinichii ?i vezica urinar?, favorizeaz? urinarea ?i elimin? excesul de acid uric, foarte d?un?tor la bolnavii de gut?.

(Visited 25 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.