De la Freud până la ”neosexual revolution”

nonsexual1Sigmund Freud (1856-1939) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză, cunoscut și recunoscut ca părintele psihanalizei, domeniu din baza căruia au împrumutat noțiuni și alte practici moderne din aria psihologiei precum programarea neurolingvistică (NLP) sau analiza tranzacțională (AT).
 Este primul om de știință care a abordat problemele vieții și neajunsurile psihice cu care se confruntă omul din punct de vedere al sexualității, ca fiind problemă fundamentală a întregii existențe umane.

nonsexual1

Dintre temele importante descifrate de Freud și abordate cu o puternică siguranță metodică trebuie să menționăm terminologia inconștientului, rezistențele, transferul și sexualitatea. Odată cu Freud au fost inițiate noi cercetări serioase în domeniul sexologiei. Freud a influențat sexologi precum Wilhelm Reich, Otto Gross, Magnus Hirschfeld, Alfred Kinsey, Masters și Johnson sau Fritz Klein, specialiști care au considerat necesară studierea sexualității mai ales datorită problemelor de natură sexuală cauzatoare de dezechilibre în căsnicie, dar și studierea perversiunilor, a disfuncțiilor sexuale, a  deviațiilor sexuale sau a orientărilor sexuale.
Sexualitatea, sexologia este unul dintre cele mai polemizate aspecte ale psihanalizei, în primul rând de către specialiștii care refuză categoric teoriile freudiene înainte de a face cunoștință cu ele în profunzime. Freud oferă un nou model al sexualității umane. El a argumentat că  sexualitatea nu înseamnă doar juisare (a simți plăcerea sexuală, a avea orgasm). Există o activitate sexuală mult mai extinsă, care nu se limitează la mecanica organelor genitale și nu îi privește doar pe adulți.  Există diferite zone erogene care pot fi excitate chiar la copiii mici și nu are nicio legătură cu sexualitatea conștientă la vârsta adultă.
nonsexual2

Psihosexologii avertizează de pericolele tendințelor actuale ale sexualității

   Pe de altă parte, pansexualismul susținut de Freud nu se poate verifica mai bine decât astăzi, când omul este ghidat de principiul plăcerii mai mult decât de principiul realității, când urmărește doar satisfacerea impulsurilor, când totul în jurul nostru pare a fi doar sex,începând de la o banală reclamă TV. Pentru că sexul se vinde. Sexologii ne avertizează de pericolul sexualității contemporane. Analizând transformările extreme din cadrul sexualității din ultimele decenii, sexologul german Volkmar Sigusch definește perioada actuală a sexualității prin termenul  de ”neosexual revolution”. El consideră că ”neosexual revolution” este mai periculoasă decât ceea ce a însemnat ”sexual revolution”(revoluția sexuală) din perioada anilor ’60-’70. Printre caracteristicile acestui nou concept se numără: iubirea nacisistă, accentuarea diferențelor dintre genuri, satisfacția pur erotică, comercializarea oricăror forme de sexualitate și dispariția intimității. De aceste pericole ne avertizează și o serie întreagă de sexologi din diverse zone ale lumii, psihosexologul Alferd Ruhnkoch afirmă chiar că fenomenele ce tind să se dezlănțuie la ora actuală în domeniul sexualității pot duce până la manifestări similare cu cele ale grecilor antici, sau nu în ultimul rând până la scăderea semnificativă a natalității, sau pierderea valorilor sentimentale.

(Visited 27 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

One thought on “%1$s”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107