Cum stopăm agresivitatea copiilor?

copii-agresiviToți copiii se comportă agresiv în anumite momente, unii mai rar, alții mai des, unii mai intens, alții mai discret.
   Agresivitatea lor se datorează furiei și frustrării, datorate lipsei controlului, a puterii sau a abilității de a spune ce doresc, dar o puteți folosi în mod constructiv, dacă știți cum. Ajutați copilul să se confrunte cu furia și frustrarea în mod constructiv.Cum reacționați față de agresivitatea copilului?

copii-agresivi

    De fiecare dată când copilul lovește, împinge, înghiontește sau rănește în alt mod pe cineva, aveți grijă să:
1.Reacționați prompt. Imediat ce vedeți (sau simțiți!) că micuțul mușcă sau se poartă agresiv, spuneți: ‘Nu e voie să muști. Doare.” Nu mușcați și dumneavoastră copilul, pentru că asta nu va duce decât la accentuarea comportamentului său agresiv. Lăsați-l să suporte consecințele. Dacă are peste 2 ani, poate înțelege consecințele comportamentului său ” deci o scurtă perioadă de izolare în camera lui îl poate ajuta să-și recapete controlul.
2. Învățați-l să ceară iertare. După ce a suportat consecința comportamentului său nepotrivit,învățați copilul să ceară iertare persoanei pe care a rănit-o. La început va spune numai cuvintele, dar cu cât o face mai des cu atât va înțelege mai bine ce înseamnă să-i pară rău și de ce merită să ceară iertare.
3. Oferiți-i o cale mai bună de a se exprima. După ce s-a calmat, explicați-i că-i înțelegeți frustrarea, apoi ajutați-l să și-o exprime. Ați putea spune ”Erai furios, de asta l-ai lovit pe Ionuț. Dar altă dată nu-l mai lovi! Data viitoare spune-i că te înfurie dacă îți ia jucăriile”. Învățați copilul să spună ce dorește, de exemplu să zică ”Te rog, dă-mi camionul înapoi acum” sau ”Poți să te joci cu păpușa după ce termin eu”.
4. Ajutați-l să-și înțeleagă sentimentele. Dacă are cel puțin 4 ani,întrebați-l cum se simte când este furios ” îi bate inima mai repede, respiră mai des? Învățați-l să respire adânc, să numere până la zece sau să cânte încet un cântecel, astfel ca atunci când se înfurie din nou să poată aplica aceleași tehnici.
   Ce se află în spatele furiei extreme? Uneori, agresivitatea copilului are forme mai serioase. Poate lovi intenționat un prieten cu o jucărie sau se poate supăra așa de tare că un turn Lego nu îi iese cum vrea, încât să lovească peretele. Cel mai adesea cauzele ar putea fi faptul că se simte supraîncărcat de activitățile programate, o mare schimbare în viața lui, cum ar fi un nou bebeluș în familie, faptul că alți copii ”se iau de el”, faptul că are probleme la școală, excesul de filme, muzică, jocuri video și de calculator cu conținut violent.
   Încercați să înțelegeți care este cauza furiei copilului, apoi încercați să o eliminați ”discutați cu profesorul copilului dacă se simte timorat sau dacă rămâne în urmă la școală, supravegheați cu atenție programele pe care le urmărește la TV. În cazul în care agresivitatea copilului își menține nivelul ridicat, discutați cu pediatrul sau cu un psiholog.

(Visited 44 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107