Cătina albă și valențele ei terapeutice

catina1Planta este cunoscută încă din antichitate pentru efectele ei terapeutice miraculoase. Cătina este considerată una dintre plantele cu proprietăți nutritive deosebite. În China spre exemplu, medicina tradițională o recomandă în tratarea bolilor digestive.

catina1

catina1

Planta este cunoscut? înc? din antichitate pentru efectele ei terapeutice miraculoase. C?tina este considerat? una dintre plantele cu propriet??i nutritive deosebite. În China spre exemplu, medicina tradi?ional? o recomand? în tratarea bolilor digestive.

   În prezent, din c?tin? se ob?in urm?toarele produse: ceaiuri, muguri, frunze ?i chiar scoar??, siropuri de fructe, ulei de fructe. Uleiul este cel mai valoros din punct de vedere medical. Partea cu cele mai multe substan?e active este fructul. Siropul de c?tin? ob?inut prin presare la rece a fructelor are acelea?i efecte ca ?i fructele proaspete. Acesta p?streaz?, f?r? s? se piard? toate substan?ele active terapeutice. Pulpa de fruct se ridic? la suprafa?a siropului, iar deasupra ei se reg?se?te o pelicul? de ulei. El d? siropului calit??ile terapeutice. Fructul de c?tin? con?ine de dou? ori mai mult? vitamina C decât m?ce?ul ?i de 10 ori mai mult decât citricele.
   Siropul de c?tin? se consum? diluat cu ap? mineral? sau cu alte lichide. Doza zilnic? recomandat? fiind de 3-4 linguri. În cazul eforturilor fizice prelungite sau în cazul eforturilor intelectuale deosebite, doza zilnic? se poate dubla. Din fructele de c?tin? alb? v? pute?i prepara: siropul (vinul din fructe de c?tin?) ceaiul, gemuri ?i alte preparate din fructe. Preparatele nu sunt atât de bogate în vitamine precum fructul în sine.

catina2Efecte terapeutice:
    C?tina alb? are ac?iuni benefice precum: revitalizant? ?i de refacere pentru piele, are un con?inut bogat în componente nutritive esen?iale pentru s?n?tatea pielii ?i încetine?te procesul de îmb?trânire (stimuleaz? regenerarea pielii ?i este eficient? în tratamentul arsurilor, r?nilor cu vindecare lent? ?i a ulcera?iilor). Uleiul de c?tin? alb? ac?ioneaz? în vindecarea unor maladii ale pielii precum eritemele, usc?ciunea,mânc?rimile, eczemele, ajutând în vindecarea unor boli precum psoriazis ?i Zona Zoster. Uleiul mai este folosit în tratamentul unor afec?iuni precum: ulcerul gastric ?i duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afec?iunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Fructele ?i frunzele acestui arbust fructifer sunt recomandate în tratamentul bolilor tubului digestiv, având efect de refacere nu numai a pielii de la exteriorul corpului, cât ?i pe cea din interior. Serotonina din fructele de c?tin? con?in un factor important antistres ?i sunt cele mai eficiente antitoxine.
    C?tina se mai folose?te la tratarea unor afec?iuni oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arterial? ?i gingivitele. Fructele ?i frunzele sunt un foarte bun antiinflamator ?i reduc pofta de mâncare în cazul unor tratamente ale obezit??ii. Mugurii de c?tin? au efect afrodisiac. Fructele de c?tin pot fi consumate ca atare. Secretul este sf?râmarea lor între din?i ?i mestecarea semin?ei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adev?ratul depozit de vitamine. Pe timpul iernii, fructele se p?streaz? foarte bine în miere de albine, dar se pot depozita ?i la loc r?coros. Se pot consuma ?i fructe în stare uscat?.

(Visited 38 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.