Consumul de peşte previne instalarea insuficienţei renale la diabetici

peste-2Consumul regulat de peşte contribuie la prevenirea instalării insuficienţei renale la persoanele care suferă de diabet, potrivit unui studiu efectuat la scară largă în Marea Britanie, publicat în American Journal of Kidney Diseases.

Deşi persoanelor care suferă de diabet li se recomandă limitarea cantităţii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, un studiu recent a scos la iveală faptul că nu cantitatea, ci calitatea proteinelor este importantă.

Cu toate că cercetătorii au descoperit că un consum de peşte ar putea îmbunătăţi starea de sănătate a bolnavilor de diabet, dovezile epidemiologice erau insuficiente.

Din acest motiv, profesorul Amanda I. Adler, de la Medical Research Council Epidemiology Unit din Cambridge, şi colegii săi au efectuat un studiu asupra a 22.000 de subiecţi.

peste-2

peste-2

Consumul regulat de pe?te contribuie la prevenirea instal?rii insuficien?ei renale la persoanele care sufer? de diabet, potrivit unui studiu efectuat la scar? larg? în Marea Britanie, publicat în American Journal of Kidney Diseases.

De?i persoanelor care sufer? de diabet li se recomand? limitarea cantit??ii de proteine pentru a preveni deteriorarea rinichilor, un studiu recent a scos la iveal? faptul c? nu cantitatea, ci calitatea proteinelor este important?.

Cu toate c? cercet?torii au descoperit c? un consum de pe?te ar putea îmbun?t??i starea de s?n?tate a bolnavilor de diabet, dovezile epidemiologice erau insuficiente.

Din acest motiv, profesorul Amanda I. Adler, de la Medical Research Council Epidemiology Unit din Cambridge, ?i colegii s?i au efectuat un studiu asupra a 22.000 de subiec?i.

În rândul celor 517 subiec?i care sufereau de diabet, prevalen?a albuminei (proteine) în urin? (macroalbuminurie) – un indicator al maladiilor renale – e fost de 8,3%.

Potrivit rezultatelor chestionarelor pe care le-au completat subiec?ii, care aveau în vedere dieta alimentar? a acestora, prevalen?a albuminuriei în rândul diabeticilor care consumau pe?te mai pu?in de o dat? pe s?pt?mân? era de 18%, fa?? de 4% în rândul celor care consumau acest aliment de cel pu?in dou? ori pe s?pt?mân?.

Dup? ce au luat în considerare datele clinice, sociale, demografice, de stil de via?? ?i alimenta?ie, consumul de pe?te a r?mas un factor semnificativ în ceea ce prive?te prevenirea macroalbuminuriei în rândul diabeticilor.

Cercet?torii cred c? nutrien?ii unici din compozi?ia pe?telui previn deteriorarea rinichilor printr-un control mai bun al zaharurilor din sânge ?i prin profilul îmbun?t??it al lipidelor.

(Visited 34 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.