Consumul de carne creşte riscul de cancer pulmonar

carnePersoanele care consumă multă carne roşie şi procesată prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de cancer, mai ales pulmonar şi colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus în evidenţă asocierea dintre consumul de carne şi cancerul pulmonar. Noul studiu sugerează faptul că persoanele care consumă multă carne prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la ficat şi esofag. Bărbaţii care consumă regulat carne roşie prezintă mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la pancreas.

„O scădere a consumului de carne roşie şi procesată ar putea reduce incidenţa cancerului în multe zone”, este de părere profesorul Amanda Cross, de la Institutul naţional de oncologie din SUA, coordonator al acestui studiu, publicat în PLoS Medicine.

La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani. După opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.

carne

carne

Persoanele care consum? mult? carne ro?ie ?i procesat? prezint? riscuri mai mari de a se îmboln?vi de cancer, mai ales pulmonar ?i colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercet?torii americani.

Lucrarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus în eviden?? asocierea dintre consumul de carne ?i cancerul pulmonar. Noul studiu sugereaz? faptul c? persoanele care consum? mult? carne prezint? mai multe riscuri de a se îmboln?vi de cancer la ficat ?i esofag. B?rba?ii care consum? regulat carne ro?ie prezint? mai multe riscuri de a se îmboln?vi de cancer la pancreas.

„O sc?dere a consumului de carne ro?ie ?i procesat? ar putea reduce inciden?a cancerului în multe zone”, este de p?rere profesorul Amanda Cross, de la Institutul na?ional de oncologie din SUA, coordonator al acestui studiu, publicat în PLoS Medicine.

La studiu au participat 500.000 de persoane, cu vârsta cuprins? între 50 ?i 71 de ani. Dup? opt ani de la debutul studiului, au fost diagnosticate 53.396 de cazuri de cancer.

 

„Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (între 20 ?i 60%) au fost înregistrate în cazul cancerului esofagian, colorectal, pulmonar ?i la ficat”, au indicat cercet?torii.

Persoanele care consumau cea mai mare cantitate de carne procesat? (20%) prezentau cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer colorectal ?i cu 16% mai multe riscuri de a se îmboln?vi de cancer pulmonar. „Consumul de carne ro?ie a fost asociat ?i cu un risc ridicat de cancer esofagian ?i la ficat”, au spus cercet?torii.

Carne ro?ie este cea de vit?, porc sau miel. Carnea procesat? include ?unca, cârna?ii din carne ro?ie sau pui, aperitivele reci, sl?nina, crenvur?ti etc.

Carnea poate produce cancer prin mai multe c?i: „de exemplu, este o surs? de gr?simi saturate ?i fier, elemente cancerigene”, spun cercet?torii. Carnea este, de asemenea, bogat? în agen?i chimici care produc muta?ii genetice, precum nitrozamine, aminele heterociclice ?i hidrocarburi aromate policiclice.

(Visited 39 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.