Consumaţi vin roşu! Poate reduce riscul cancerului pulmonar

vinConsumul moderat de vin roşu poate reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar, în special în cazul fumătorilor şi al persoanelor care au avut acest viciu, conform unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Persoanele fumătoare care consumă un pahar de vin roşu zilnic sunt cu 60% mai puţin expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, indică acest studiu, realizat de o echipă de cercetători coordonată de profesorul Chun Chao, de la Kaiser Permanente Southern California din Pasadena.

Vinul alb nu are, însă, acelaşi efect, fapt care sugerează că protecţia este oferită mai degrabă de anumite ingrediente specifice vinului roşu, precum rezveratrolul şi flavonoizii, şi nu de stilul de viaţă sănătos asociat consumului regulat de vin, au declarat cercetătorii.

La studiu au participat 84.170 de bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 45 şi 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat între anii 2000 şi 2006, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar.

vin

vin

Consumul moderat de vin ro?u poate reduce riscul apari?iei cancerului pulmonar, în special în cazul fum?torilor ?i al persoanelor care au avut acest viciu, conform unui studiu realizat de cercet?torii americani, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Persoanele fum?toare care consum? un pahar de vin ro?u zilnic sunt cu 60% mai pu?in expuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar, indic? acest studiu, realizat de o echip? de cercet?tori coordonat? de profesorul Chun Chao, de la Kaiser Permanente Southern California din Pasadena.

Vinul alb nu are, îns?, acela?i efect, fapt care sugereaz? c? protec?ia este oferit? mai degrab? de anumite ingrediente specifice vinului ro?u, precum rezveratrolul ?i flavonoizii, ?i nu de stilul de via?? s?n?tos asociat consumului regulat de vin, au declarat cercet?torii.

La studiu au participat 84.170 de b?rba?i, cu vârstele cuprinse între 45 ?i 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat între anii 2000 ?i 2006, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar.

Dup? ce au luat în calcul influen?a vârstei, a nivelului de educa?ie, a veniturilor, a expunerii la fumatul pasiv, a greut??ii corporale ?i a altor factori relevan?i, cercet?torii americani au descoperit c? riscul apari?iei cancerului pulmonar a sc?zut sim?itor în urma consumului regulat de vin ro?u, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din aceast? b?utur? consumat în plus într-o lun?.

Niciun alt tip de b?utur? alcoolic?, inclusiv vinul alb, nu a putut fi asociat cu sc?derea riscului de apari?ie a cancerului pulmonar.

Pentru fum?torii învetera?i, sc?derea este ?i mai spectaculoas?, cu un procent de 4% pentru fiecare pahar de vin suplimentar b?ut într-o lun?.

Studiul a relevat ?i faptul c? persoanele care consum? vin au un stil de via?? mai s?n?tos, un nivel de educa?ie mai înalt ?i venituri mai mari decât oamenii care nu consum? vin.

(Visited 33 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.