Conţinutul de nicotină din unghii prezice riscul de maladii cardiace

tigariConţinutul de nicotină din unghiile degetelor picioarelor poate prezice, în cazul femeilor, riscul ca acestea să dezvolte o maladie cardiacă, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat de American Journal of Epidemiology.

Analiza unghiilor picioarelor „poate constitui un test util pentru identificarea riscurilor, mai ales în circumstanţele în care nu se cunoaşte istoricul fumatului”, a indicat medicul Wael K. Al-Delaimy, de la Universitatea California din San Diego, autorul studiului.

Biomarkerii expunerii la fumat, precum nivelul de cotinină (un produs rezultat din descompunerea nicotinei) din urină sau sânge, reflectă doar expunerea din ultimele zile care precedă analizele. Pentru că unghiile degetelor picioarelor cresc lent, acestea oferă informaţii constante pe termen mai lung despre expunerea la fumat.

tigari

La studiu, care s-a desfăşurat între anii 1982 şi 1998, au participat 62.641 de femei, angajate în sistemul de sănătate american, incluse în Nurses’ Health Study.

Femeile cu cel mai mare nivel de nicotină în unghii erau mai slabe, mai puţin active, consumau mai mult alcool, prezentau mai mari probabilităţi să sufere de hipertensiune sau diabet şi aveau în familie mai multe cazuri de infarct faţă de femeile cu un nivel mai scăzut de nicotină în unghii.

Cele 905 femei care au fost diagnosticate pe parcursul studiului cu o maladie cardiacă aveau în unghii un nivel de două ori mai mare de nicotină faţă de femeile care nu sufereau de astfel de boli.

După ce cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori de risc, aceştia au descoperit că femeile care prezentau în unghii cel mai mare nivel de nicotină prezentau de patru ori mai multe riscuri de maladii cardiace faţă de cele care prezentau în unghii cel mai mic nivel de nicotină.

Studiul sugerează că măsurarea nivelului de nicotină din unghiile picioarelor „poate îmbogăţi informaţiile despre expunerea la nicotină şi contribui la o mai bună înţelegere a bolilor asociate fumatului”, spun cercetătorii.

(Visited 46 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107