Combate depresia și oboseala cu ștevie
Ștevia este cunoscută și sub denumirea populară de dragomir, măcriș de grădină, măcrișul-cu- cului, steghie, etc.
În tradiția românilor rădăcina pisată cu usturoi se punea la impetigo, ori se storcea seva din ea pe impetigo și bube dulci. Cu smântână în care se plămădeau rădăcinile de ștevie pisate se ungeau crăpăturile și plesniturile pielii. Rădăcina se frigea, se pisa și se punea pe bube ca să se spargă.

În tradi?ia românilor r?d?cina pisat? cu usturoi se punea la impetigo, ori se storcea seva din ea pe impetigo ?i bube dulci. Cu smântân? în care se pl?m?deau r?d?cinile de ?tevie pisate se ungeau cr?p?turile ?i plesniturile pielii. R?d?cina se frigea, se pisa ?i se punea pe bube ca s? se sparg?.
Cu decoct se sp?lau cei care aveau râie. Ceaiul sau decoctul se lua în Transilvania de tuse ?i TBC. Semin?ele se fierbeau ?i decoctul lor – se lua ca purgativ iar decoctul r?d?cinilor în cazul diareei. Ceaiul din semin?e cu coaj? de porumbel se bea pentru v?rs?turi. Pentru v?t?m?tur? se cur??a ?i se sp?la bine r?d?cina, iar r?d?cina pisat? e bun? ?i pentru g?lbenare.
Rizomii de ?tevie con?in tanin, dar ?i alte elemente importante care îi recomand? pentru ac?iunea lor stringent? ?i cicatrizant?. În doze mici, datorit? con?inutului de taninuri, produsul are o ac?iune antidiareic?. În doze mari are ac?iune laxativ? care se produce dup? 6-10 ore de la administrare. Este deasemenea stimulent al musculaturii uterine, antiputrid, favorizeaz? digestia. Cre?te cantitatea de urin? eliminat? . ?tevia poate fi folosit? la urm?toarele afec?iuni: atonie digestiv?, constipa?ie, hepatit?, r?ni. Se va lua pulbere de rizom seara câte un vârf de cu?it pentru combaterea constipa?iei. 1 lingur? de pulbere se va pune la 250 ml de ap? ?i se va fierbe timp de 5 minute dup? care se strecoar?, se va lua cu lingura din or? în or?. Extern se aplic? la sp?l?turi sau comprese.
Indicat? în anemie feripriv?
?tevia este de 300 ori mai dulce decât zah?rul de trestie, dar aportul caloric este de doar trei sutimi din cel al zah?rului de trestie. Gustul lui este asem?n?tor, f?r? s? provoace totu?i obezitate, boli cardiovasculare, tensiune arterial? crescut?, scleroza vaselor sanguine, miopie, diabet etc. Datorit? elementelor pe care le con?ine fier activ, fosfor, potasiu, magneziu, acid oxalic, s?ruri de calciu ?i vitamina C, planta este diuretic?, detoxifiant?, fiind indicat? în depresie ?i oboseal?, anemie feripriv?. Una dintre cele mai importante calit??i ale ?teviei este aceea c? regleaz? nivelul zah?rului potolind astfel pofta de dulciuri ?i temperând senza?ia acut? de foame. Consumul de ?tevie crud? stimuleaz? energia mental? ?i fizic? ?i opre?te bacteriile ce determin? cariile dentare.