Ce trebuie sa stiti despre sterilet

  Steriletul (dispozitivul intrauterin) este o metodă de contracepție mecanică, indicată femeilor care au născut, care au avut un chiuretaj, care au contradicații la produse hormonale sau care nu tolerează, ele sau partenerul lor , prezervativul.

  Steriletul odată montat, oferă protecție contraceptivă timp de 5 ani.

  Femeile trebuie să știe că menstruațiile pot deveni mai accentuate, eventual cu cheaguri de sânge, cu pierderi mai mari de sânge (dar toate acestea nu sunt o regulă).

  Faptul că steriletul oferă protecție contraceptivă timp de 5 ani, nu înseamnă ca în această perioadă nu este nevoie de nici un control.

Sterilet-ul (sterilet-dispozitivul intrauterin) este o metoda de contraceptie mecanica, indicata femeilor care au nascut, care au avut un chiuretaj, care au contradicatii la produse hormonale sau care nu tolereaza, ele sau partenerul lor , prezervativul.

Steriletul odata montat, ofera protectie contraceptiva timp de 5 ani.

Femeile trebuie sa stie ca menstruatiile pot deveni mai accentuate, eventual cu cheaguri de sânge, cu pierderi mai mari de sânge (dar toate acestea nu sunt o regula).

Faptul ca steriletul ofera protectie contraceptiva timp de 5 ani, nu înseamna ca în aceasta perioada nu este nevoie de nici un control.

 

Prezentare de caz

Va prezint acum cazul unei femei de 46 de ani, care este la al treilea sterilet montat în ultimii 20 ani si care a folosit aceasta metoda de contraceptie dupa nasterea primului copil, ca metoda de contraceptie între 2 sarcini si dupa ultima sarcina .    Ultimul sterilet a fost montat în urma cu 2 ani. Chiar daca medicul ginecolog a informat-o despre necesitatea efectuarii unui control anual, femeia a neglijat acest aspect.
Si medicul de la Planning a informat- o despre importanta consemnarii lunare a menstruatiilor într-un calendar, însa femeia a neglijat si acest aspect.
Fiind o persoana cu menstruatii neregulate de când se stie, foarte ocupata, având în familie antecedente de aparitie precoce a menopauzei nu sa alarmat atunci când menstruatia nu i-a venit câteva luni consecutiv.
Într-un final, pacienta solicita un consult ginecologic si surpriza: sarcina în evolutie de 10 saptamâni.

Marcati în calendar data primei zile a fiecarei menstruatiisterilet

Nu este cazul sa va prezint la ce solutie de rezolvare a ajuns aceasta femeie, dar trebuie sa va sensibilizez asupra greselilor ei. si anume: odata steriletul montat, era nevoie de un examen ginecologic anual, în primul rând pentru verificarea pozitiei în care se afla steriletul ( în cazul de fata, la examinarea ecografica, steriletul a fost gasit în colul uterin, deci nu în pozitia în care trebuia sa fie si prin urmare nu a mai oferit protectia contraceptiva scontata).
Fiecare femeie, indiferent de metoda de contraceptie utilizata, trebuie sa aiba un calendar în care îsi consemneaza data primei zile a fiecarei menstruatii. Doar în acest mod poate fi sigura de eficienta metodei contraceptive folosite (mai cu seama ca femeia în cauza avea menstruatii neregulate).
Faptul ca în familie are antecedente de menopauza precoce, nu înseamna ca si în cazul ei, menopauza se va instala precoce.
Asa ca, dragele mele “”posesoare”“ de sterilet, faceti-va un obicei în a vizita anual un medic ginecolog si odata cu venirea noului an, procurati-va un calendar doar al vostru în care sa va încercuiti data primei zile a fiecarei menstruatii.
Doar în acest fel puteti fi sigure ca steriletul vostru va protejeaza asa cum trebuie.

(Visited 425 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107