Ce sunt depresiile sezoniere?

Fiecare dintre noi ne confruntam cu stari diverse, schimbari de dispozitie si stari afective.
Acestea nu sunt o necunoscuta, iar psihologul Gyorgy Gaspar, intrun material recent publicat pe blogul sau, propune cititorilor sai o prezentare a depresiilor sezoniere.

depresiile sezoniere

Fiecare dintre noi ne confruntam cu stari diverse, schimbari de dispozitie si stari afective.
Acestea nu sunt o necunoscuta, iar psihologul Gyorgy Gaspar, intrun material recent publicat pe blogul sau, propune cititorilor sai o prezentare a depresiilor sezoniere.

Ce sunt acestea si in ce consta puteti afla citind randurile de mai jos.
Debut sezonier toamna si iarna Potrivit psihologului Gyorgy Gaspar, “exista din ce in ce mai multe dovezi legadepresiile sezoniere

te de aparitia unor asanumite depresii sezoniere, cercetarile actuale sugerand acest fapt. Depresia sezoniera prezinta simptome atipice, care includ un debut sezonier, de obicei toamna si iarna, si o atenuare in perioada de primavara si vara. Starea de depresie este asociata cu o pofta de mancare sporita, mai ales pentru carbohidrati, care duce automat si la cresterea in greutate.
Un alt semn este somnolenta accentuata. Partea buna este aceea ca studiile de specialitate si practicaclinica ne arata ca expunerea la lumina puternica se dovedeste a fi un tratament nu doar rapid, ci si promitator si eficient al starilor depresive sezoniere.

 

Recunoasterea semnelor – o problema
Adesea persoana depresiva intampina dificultati in a recunoaste aceste semne pentru ca functionarea pe pilot automat sau lipsa de rutina in analiza starilor interioare isi spuncuvantul. Astfel, atentia si prezenta celor dragi in jurul nostru poate fi un mijloc prin care aceste elemente distinctive sunt observabile si abordabile in acelasi timp.

Despre mindfulness vorbim tot mai des, insa in maniera in care il corelam cu propria fiinta, iar uneori este foarte important sa fim atenti si conectati la cei de langa noi si sa observam care este starea acestora. Curiozitatea, deschiderea si receptivitatea fata de persoana iubita, fie ca vorbim despre partener, copil, parinte sau semeni, sunt mijloace potrivite de scanare si conectare la lumea acesteia.
In concluzie, grija manifestata fata de celalalt este un comportament de interventie foarte bun si poate fi adesea aplicat si pentru sanatatea mintala si emotionala a celor dragi noua“, spune in incheiere specialistul Gyorgy Gaspar.

(Visited 42 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107