Ce este psihosexologia și în ce situații vă poate ajuta un psihosexolog?

11Psihosexologia este o știință medico-psihologică foarte clar delimitată. Este o ramură a psihoterapiei care se ocupă de problematica disfuncțiilor sexuale și celor conexe acestora.
   Ca ramură a psihoterapiei, ea este o formă de psihoterapie integrativă prin varietatea  tehnicilor terapeutice implicate și a conceptualizării. Constituită mult mai recent din punct de vedere istoric decât alte discipline, psihosexologia este o știință medico- psihologică.  

11

11

Psihosexologia este o ştiinţă medico-psihologică foarte clar delimitată. Este o ramură a psihoterapiei care se ocupă de problematica disfuncţiilor sexuale şi celor conexe acestora.
Ca ramură a psihoterapiei, ea este o formă de psihoterapie integrativă prin varietatea  tehnicilor terapeutice implicate şi a conceptualizării. Constituită mult mai recent din punct de vedere istoric decât alte discipline, psihosexologia este o ştiinţă medico- psihologică.

 

12Psihosexologia este o disciplină integrativă nu numai din punct de vedere strict psihoterapeutic, ci şi istoric, fiind fundamentată pe baze etnologice, morale, pedagogice, psihologice, medicale şi psihoterapeutice. Obiectul său de studiu este reprezentat  de  instinctul  sexual  şi comportamentul uman legat de el, unde instinctul sexual reprezintă „una dintre pulsiunile primare, fundamentale, cele mai importante ale fiinţei umane, care se identifică cu principiul vital al conservării individului şi a speciei, cu însăşi raţiunea de a fi a persoanei” (Constantin Enăchescu: Tratat de psihosexologie, 2003). Ca ştiinţă, se împlineşte  total  prin  sexualitate, depăşind instinctul sexual, pe care îl plasează în sfera erosului, construind o relaţie interpersonală unică care întâi reuneşte şi în final unifică printr-o interioritate reciprocă cele două sexe.
După cum arată  autorii Iolanda Mitrofan şi Cristian Ciupercă în volumul intitulat „Psihologia vieţii de cuplu”, psihosexologia are ca scop cunoaşterea particularităţilor comportamentale ale celor două sexe în stabilirea, funcţionarea şi dezvoltarea relaţiilor  interpersonale – erotico- sexuale,  interactive şi de inter-cunoaştere. Psihosexologia cuprinde: studiul instinctului şi conduitelor psihosexuale; studiul tipurilor psiho- sexuale, al diferenţelor dintre sexe, al particularităţilor acestora şi variaţiilor lor în raport cu psihologia individului; psihosexologia cuplurilor: modalitatea de alegere a partenerului, formarea şi dinamica cuplului, statut şi rol, ierarhii interioare, comunicarea, atmosfera emoţională, disfuncţionalităţi în convieţuire; patologia psihosexuală, ce ocupă un loc aparte, de o maximă importanţă în psihosexologie. 13Sunt studiate deviaţiile de comportament  psihosexual,  tulburările de dinamică sexuală, psihotraumatismele vieţii erotico-sexuale, complexele,  stările  nevrotice; psihoigiena sexualităţii, reprezentând o dublă acţiune de educare-formare a atitudinilor faţă de sexualitate şi a conduitelor sexuale, iar pe de altă parte, reprezintă totalitatea metodelor şi prescripţiilor de prevenire şi corectare a devianţelor psihosexuale, individuale sau colective; terapeuti- ca psihosexuală, care este de fapt scopul practic a psihosexologiei, ce reuneşte totalitatea măsurilor de restabilire a disfuncţiilor sexuale, a deviaţiilor psihosexuale etc. În acest scop sunt folosite consilierea, educaţia psihosexuală, psihoterapiile individuale, în special de natură psihanalitică, terapiile prin sugestie şi autosugestie, metode medico-psihiatrice, în caz extrem mergând până la tratamente hipnotice.
Fie vorba deci despre o disfuncţie sexuală, incompatibilitate de cuplu, o deviaţie psihosexuală, bariere în comunicare, traume psihice ce vizează sexualitatea, sau orice impediment privind viaţa sexuală, sprijinul psihosexologului poate fi de mare folos.
14Drumul regăsirii de sine, a propriei sexualităţi, a erotismului din noi, este lung şi dificil, greu de parcurs de unul singur. A cere ajutor, sprijin, consultanţă este o dovadă de putere, expresia dorinţei de schimbare, a dorinţei de mai bine. Este de fapt primul pas spre vindecare. În aceste situaţii poate interveni consilierul, psihoterapeutul, psihosexologul. Adresaţi-vă cu încredere specialiştilor atunci când constataţi că este nevoie, că ceva nu merge aşa cum ar trebui, fie vorba de partener, de cuplu, sau de propria persoană. Sprijinul lor poate fi de mare utilitate, iar privind confidenţialitatea, nu încape nicio îndoială. Le puteţi încredinţa şi cele mai profunde secrete atunci când este vorba de domeniul în care îi solicitaţi sprijinul.

(Visited 474 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107