Caisele, fructele sănătății și ale frumuseții

caiseDe-a lungul secolelor fructul, semințele, uleiul și florile de cais au fost folosite cu scop terapeutic.
   În China există un preparat medicinal numit caisa de aur care avea renumele de a prelungi viața. Mai târziu fructul a ajuns în Europa via Armenia, de unde i se trage numele latin Prunus Armeniaca.

caise

caise

De-a lungul secolelor fructul, semin?ele, uleiul ?i florile de cais au fost folosite cu scop terapeutic.
   În China exist? un preparat medicinal numit caisa de aur care avea renumele de a prelungi via?a. Mai târziu fructul a ajuns în Europa via Armenia, de unde i se trage numele latin Prunus Armeniaca.

Con?inut ?i efecte benefice
   Caisele sunt al?turi de mango fructele cele mai bogate în betaca- roten (provitamina A). Betacarotenul este o substan?? antioxidant? care lupt? împotriva radicalilor liberi ?i care, printre altele reduce riscurile de cancer ?i boli cardiovasculare. Betacarotenul se transform? în vitamina A, care are ?i func?ii de înt?rire a sistemului imunitar, prevenind apari?ia bolilor infec?ioase, dar mai ales este indispensabil? în regenerarea ?esuturilor, inclusiv a pielii.
    Caisele con?in mult potasiu, mineral necesar func?iei renale. Are ?i rol de reglator al tensiunii arteriale, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceste fructe con?in mari cantit??i de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fibre dar ?i pu?in cupru, ceea ce ajut? la absorb?ia fierului, caisele fiind recomandate în com- baterea anemiei ?i pentru cre?terea produc?iei de hemoglobin?. Datorit? con?inutului de fibre (celuloz? ?i pectin?) caisele pot fi folosite ca laxativ moderat. Caisele determin? un mediu alcalin propice digestiei cu condi?ia consum?rii înainte de mas?. Sunt folositoare în prevenirea cancerului datorit? prezen?ei vitaminei B17, cunoscut? sub denumirea de amigdalin?, o substan?? anticancerigen?.
   Este de remarcat c? în coaja fructelor se acumuleaz? de 5 ori mai multe substan?e utile decât în restul fructului. Dar aten?ie ?i pesticidele se acumuleaz? tot în coaj?. Caisele sunt benefice în convalescen??, depresie, diaree, inapeten??, întârzierea cre?terii la copii,insomnii, nervozitate, obezitate, rahitism, reumatism, senectute.
Re?ete recomandate
   Peste 10 caise pune?i ap? în clocot, cât s? acopere fructele. Dup? o or? scurge?i lichidul, iar la caisele înmuiate ?i strivite ad?uga?i pulpa de la o l?mâie ?i o linguri?? de miere. Acest preparat înt?re?te sistemul imunitar.
  Peste 100 grame de caise uscate ?i 50 grame stafide, turna?i ap? în clocot. L?sa?i o or? apoi consuma?i fructele ?i be?i încet sucul. Ajut? la combaterea oboselii cronice.
   Consumul zilnic a 4-6 sâmburi decortica?i ?i m?cina?i  ajut? la prevenirea cancerului.

(Visited 25 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.