Alăptarea și nevoile bebelușului

   Formarea laptelui depinde de nevoile bebelușului.

  Cu cât acesta este pus mai des la sân și cu cât se hrănește mai mult, cu atât se va secreta o cantitate mai mare de lapte.
  În consecință, alăptatul reprezintă o relație specială între mamă și bebeluș, sânul produce lapte, bebelușul îl consumă și astfel se stimulează producția unei noi cantități.

alăptarea

Alăptarea și nevoile bebelușului  

Formarea laptelui depinde de nevoile bebeluşului.

Cu cât acesta este pus mai des la sân şi cu cât se hrăneşte mai mult, cu atât se va secreta o cantitate mai mare de lapte.
În consecinţă, alăptatul reprezintă o relaţie specială între mamă şi bebeluş, sânul produce lapte, bebeluşul îl consumă şi astfel se stimuleazş producţia unei noi cantităţi.

 

   Ca şi forme de lapte, avem 3 etape, şi anume:

1. Etapa I: prima formă de lapte de sân (colostrul). Acesta este produs deja în timpul sarcinii ţi se află la dispoziţie imediat după naştere.
Este un lapte mai gros, galben şi este extrem de bogat în vitamine, minerale, imunoglobuline fiind astfel foarte hrănitor.
2. Etapa II: laptele de tranziţie, se produce de-a lungul unei perioade de aproximativ două săptămâni. Ca şi compoziţie acesta se află între colostru şi laptele matur, cu care va fi apoi înlocui

t.
3. Etapa III: laptele matur, este mai apos din punct de vedere al compoziţiei, deşi conţinutul de grşsimi s-a dublat fatş de colostru. Chiar şi conţinutul de lactoză s-a dublat, de aceea gustul este uţor dulce.
Chiar în timpul unei alăptări, laptele de mamă se modifică în funcţie de nevoile bebeluşului: primele înghiţituri sunt mai apoase şi sunt destinate potolirii setei acestuia.
Apoi laptele devine mai consistent, mai bogat în grăsimi săturând astfel bebeluşul.

   Sfaturi pentru alăptarea corectă

1. Puneţi copilul la sân cât mai devreme. Bucuraţi-vă de primele clipe împreună cu bebeluşul dumneavoastră, ţineţi-l în braţe, simţiţi-i pielea! Ajutaţi-l să găsească sânul sau rugaţi asistenta să vă ajute.
Lăsaţi-vă bebeluşul să sugă de la ambii sâni. În cazul în care bebelu?ul dumneavoastră nu este încă pregătit, nu fiţi dezamăgită. ţineţi-l pur şi simplu drăgăstos în braţe şi mai încercaţi o dată, mai târziu.
2. Puneţi-l corect la sân: doar dacă bebeluşul este pus corect la sân, sf ârcurile dumneavoastră vor rămâne mai mult timp nevătămate, iar alăptatul vă va face plăcere.
3. Puneţi-l des la sân: alăptaţi întotdeauna când este nevoie. Acest lucru înseamnă să puneţi bebeluşul la sân de fiecare daă când cere acest lucru (chiar şi noaptea).
4. Îngrijiţi-vă sânii. Sânii care alăptează nu trebuie îngrijiţi suplimentar, trebuie doar să fie spălaţi cu apă caldă înainte de fiecare alăptare. Este foarte important ca sânii să nu fie solicitati suplimentar, în afara timpului petrecut pentru alăptat (ex. să nu fie expuşi la frig excesiv). Cea mai bună îngrijire, după alăptat, o reprezintă umezirea sfârcurilor cu câteva picături de lapte de mamă, care apoi este lăsat să se usuce.

Este important să aveţi grijă ca sfârcurile să fie uscate, să evitaţi mediul umed (cel datorat tampoanelor de sân care nu permit aerisirea) şi să purtaţi un sutien de alăptat adecvat, care să nu vă strângă şi să se poată deschide cu uşurintă cu o singură mână.

   Alăptarea – Mituri despre alăptare

Sânii mici înseamnă că produc mai puţin lapte. FALS ! Indiferent de mărimea sânilor, numărul glandelor mamare este aproximativ acelaşi. Diferă doar cantitatea de ţesut adipos răspunzător pentru dimensiunea sânilor.

(Visited 31 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107