Agresivitatea la copii

 

agresivitatea_la_copiiUneori multi dintre parinti sunt practic uimiti de comportamentul agresiv al copilului lor. Daca acest comportament agresiv este potrivit specialistilor o etapa normala din viata copilului intre 1 si 3 ani, agresivitatea de la varstele prescolare si scolare este un predictor pentru delicventa juvenila. Despre cum am putea noi, parintii, sa intelegem agresivitatea copiilor nostri, am discutat cu Timea Bara – psiholog. Potrivit psihologului “pana pe la varsta de 3 ani agresivitatea copilului in raport cu o alta persoana se manifesta divers, adica prin lovituri, imbranciri, tras de par, aruncarea si spargerea jucariilor, zgarierea sau chiar ridicarea manutei la mama sa. Agresivitatea poate sa ia forme ale unor exigente permanente prin care il sufoca pe adult. Copilul fiind in stadiul oral al vietii pana la 2 ani, adica gura ii serveste atat ca mijloc de cunoas tere cat si ca mijloc de a-si exprima dragostea sau nemultumirea, multe dintre manifestarile sale sunt normale. Astfel, parintii trebuie sa se gandeasca la cel mai bun antidot ca fiind prevenirea, exclus fiind raspunsul cu aceeasi moneda. Copilul fiind prea mic nu dezvolta empatie si nu intelege ce simtim noi, iar daca parintele utilizeaza violenta verbala sau fizica ii ofera de fapt noi modele de a actiona in viitor, dezvoltandu-i agresivitatea in loc sa o diminueze.

agresivitatea_la_copii

 

agresivitatea_la_copii

Uneori multi dintre parinti sunt practic uimiti de comportamentul agresiv al copilului lor. Daca acest comportament agresiv este potrivit specialistilor o etapa normala din viata copilului intre 1 si 3 ani, agresivitatea de la varstele prescolare si scolare este un predictor pentru delicventa juvenila. Despre cum am putea noi, parintii, sa intelegem agresivitatea copiilor nostri, am discutat cu Timea Bara – psiholog. Potrivit psihologului “pana pe la varsta de 3 ani agresivitatea copilului in raport cu o alta persoana se manifesta divers, adica prin lovituri, imbranciri, tras de par, aruncarea si spargerea jucariilor, zgarierea sau chiar ridicarea manutei la mama sa. Agresivitatea poate sa ia forme ale unor exigente permanente prin care il sufoca pe adult. Copilul fiind in stadiul oral al vietii pana la 2 ani, adica gura ii serveste atat ca mijloc de cunoas tere cat si ca mijloc de a-si exprima dragostea sau nemultumirea, multe dintre manifestarile sale sunt normale. Astfel, parintii trebuie sa se gandeasca la cel mai bun antidot ca fiind prevenirea, exclus fiind raspunsul cu aceeasi moneda. Copilul fiind prea mic nu dezvolta empatie si nu intelege ce simtim noi, iar daca parintele utilizeaza violenta verbala sau fizica ii ofera de fapt noi modele de a actiona in viitor, dezvoltandu-i agresivitatea in loc sa o diminueze.

Parintii sunt primul exemplu pentru copil
Parintii trebuie sa urmareasca mai atent copilul si cand observa ca acesta se pregateste sa isi foloseasca gura trebuie sa il opreasca. Daca fapta s-a consumat si parintele nu a intervenit la timp se poate recurge la indepartarea, adica separarea copilului de ceilalti pentru a simti ca acest comportament nu este unul agreat. In cazul in care copilul vorbeste parintele trebuie sa ii explice frumos, sa il invete sa isi foloseasca cuvintele.

(Visited 47 times, 1 visits today)

TG Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home5/adifemeii/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107